İŞTE YAPIM AŞAMASI
Peynir yapımına başlamadan önce tüm malzemeleri hazır edin. Sütü tencereye alın ve kaynamaya başladığında içine 1 çay bardağı yoğurdu ekleyin. Yoğurdu ekledikten sonra sürekli karıştırarak iyice erimesini sağlayın.
Karıştırdıkça sütte kesikler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin ve biraz daha kaynatmaya devam edin. Ardından altını kısarak karıştırmaya devam edin.
Kesikler iyice oluştuğunda , altını kapatın ve peyniri süzmek için tülbente dökün. Altına bir kap koyarak süzülen sarı suyu da saklayın.
Tülbentteki peyniri tezgahın bir köşesine koyun ve üzerine hafif bir ağırlık koyarak suyunun iyice süzülmesini sağlayın. Ben genellikle iç içe üç tane tencere kullanıyorum.
Peynirin süzülmesi için altı saat yeterli olacaktır. Eğer daha fazla peynir yapmak isterseniz, örneğin beş litre süt kullanırsanız en az 12 saat beklemesi gerekecektir. Altı saat sonunda peyniriniz hazır olacaktır.
Süzme işlemi sırasında ayırdığınız sarı suyu da değerlendirebilirsiniz. Bir litrelik cam kavanoza doldurarak saklayabilirsiniz.
Son olarak, peyniri dilimleyip üzerine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek salamura yapabilirsiniz. Kendi suyuyla salamura yapılan peynir uzun süre dayanır ve lezzetini korur.