‘Yumurta üreticisi yem alamıyor’ (Özel Haber)

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı (YUM-BİR) İsmail Saraçoğlu, “İç ve dış pazarda yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle yumurta üreticisi yem alamıyor” dedi.

‘Yumurta üreticisi yem alamıyor’ (Özel Haber)
Yayınlanma:

Girdi maliyetlerinde yaşanan yükselmeler nedeniyle birçok üreticinin zarar ettiğini ve bunların başında da yumurta üreticilerinin geldiğini söyleyen Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Ekonomide yaşanan daralma ve girdi maliyetlerinde yaşanan artış üreticiye zarar ettiriyor. İç ve dış pazarda yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle yumurta üreticisi yem alamıyor.  Tavuklarımıza verdiğimiz yemin içerisinde ağırlıklı olarak mısır bulunuyor. Mısır üreticiden çıkarken 85 kuruş civarından alındı fakat mısır borsada şu an 1 lira 35 kuruştan satışa sunuluyor. Yurtdışından ithal olarak getirilen yemler peşin parayla satılıyor. Şu an zarar eden bir üretici yemi peşin alabilecek güçte değil. Biz ürünlerimizi peşin satamıyoruz ki peşin para verelim. Ürünlerimizi sattığımız marketler ya da işletmeler ödemeyi 45 gün sonra yapıyor. Üretici 35 kuruşa mal ettiği bir yumurtayı şu an da 30 kuruşa satıyor. Ayrıca ambalaj ürünlerimiz de de dışa bağımlı olduğumuz için ambalaj ürünlerini almakta da ciddi sorunlar yaşıyoruz” diye konuştu.

“İÇ PİYASA DA YÜZDE 30’A  YAKIN BİR ARZ FAZLASI VAR”

Havaların ısınmasıyla birlikte yumurta üretiminde artış yaşandığını sözlerine ekleyen İsmail Saraçoğlu, “ Hem gezici, hem de organik olarak tabir ettiğimiz tavuklarımız yumurtlamaya başladı. Şu an da iç piyasa da yüzde 30’a yakın bir arz fazlası var.  Üretimimiz artıyor ama buna karşılık olarak da satışlarımız her geçen gün azalıyor. Önümüzdeki süreçte tavukçuluk sektörünü sancılı bir dönem bekliyor. Eğer üreticinin içinde bulunduğu sorunlara çözüm üretilemezse çok ciddi iflaslar yaşanacak” dedi.

Beyaz et sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Saraçoğlu, “Son süreçte beyaz ete gelen zamlar tavuk sektörünün içerisinde bulunduğu sorunları yansıtıyor. Yumurta üretim tesislerimizde bulunan yaşlı tavuklarımız kesime gidecek. Kesime gidecek olan tavuklarımızla birlikte tavuk sektöründe yaşanan sıkıntıların dengelenmesini bekliyoruz. Eğer bu tavukların kesimi de tavuk sektörüne çare olmazsa, sektörde çok ciddi iflaslar başlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DEKİ YEM ÜRETİMİ, YEM TÜKETİMİN SADECE YÜZDE 20’SİNİ KARŞILIYOR”

Sadece yumurta sektörü için değil bütün hayvancılık sektörü için üreticilerin yem konusunda desteklenmesi gerektiğini aktaran İsmail Saraçoğlu, “Bütün yem katkılarımızın içerisinde ithal ürünler var. Hayvanın alması gereken vitaminler, probiyotikler, sindirimi kolaylaştırıcı bakteriler, soya küspesi vb. ürünler tamamen ithal ediliyor. Türkiye’deki yem üretimi, yem tüketimin sadece yüzde 20’sini karşılıyor, geri kalan yüzde 80’lik kısım ithal ediliyor. İthal edilen ürünler dövizle geliyor. Döviz kurunda yükselme yaşandığı an, fiyatlarda ciddi bir artış yaşanıyor. Bu durumun süspanse edilmesi gerekir. Birde KDV meselesi var. Tüm gıda ürünlerinde birçok üreticiden alınan KDV oranı yüzde 1 iken yumurtadan alınan KDV oranı yüzde 8. Yumurtanın üreticiden çıkışı yüzde 8 olduğu sürece, kayıp kaçak oranı yükseliyor. İnsanlar faturasız mal gönderiyorlar ve KDV kendilerine kalıyor. KDV oranı düşük olursa üretici mecburen faturasını kesecek. Gelir vergisinden gelen vergiler bu kayıp kaçağı önleyecek diyerek defalarca bakanlıklara rapor verdik, ama raporlarımız dikkate alınmadı” diye konuştu.

Özel Haber: Müslüm Evci 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.