Yumurta üreticilerine bir darbede Irak’tan geldi! (Özel Haber)

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Irak aldığı yeni kararla ülkesine gönderilen yumurtaya kısıtlama getirdi. Irak’ın almış olduğu bu karar, zor şartlar altında üretim yapan yumurta üreticisini daha da zor duruma soktu” dedi.

Yumurta üreticilerine bir darbede Irak’tan geldi! (Özel Haber)
Yayınlanma:

Irak Tarım Bakanlığı, Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Komisyonu ile yapılan ortak çalışmada tavuk ve yumurta ithalatı ile ilgili yeni kararlar alındı. Buna göre Türkiye’den Irak’a gönderilen  yumurta, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın pazarın ihtiyacına göre vereceği izin olmadan ülkeye giriş yapamayacak. Irak’ın almış olduğu bu karar Türkiye’de zor şartlar altında üretim yapan  yumurta üreticisini daha da zor duruma soktu.  İç piyasa da 36, 37 kuruştan satılan yumurta, üretim sıkışmasından dolayı 25 kuruşa kadar geriledi.

“EN ÇOK KONYA VE AFYON ÜRETİCİSİ ETKİLENDİ”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, Irak’ın almış olduğu kararın yumurta üreticisini ciddi manada etkilediğini aktardı. Irak’a en çok Konya ve Afyon’dan yumurta gönderildiğini sözlerine ekleyen Saraçoğlu, “Yem fiyatlarından dolayı girdi maliyetleri artan ve ekonomik zorluklar içerisinde üretim yapmaya çalışan yumurta üreticilerimiz, Irak tarafından alınan son kararla birlikte daha da zor duruma düştüler. Geçtiğimiz günlerde de buna benzer bir sorun yaşanmıştı. Irak, Türkiye’den gönderilen 220 TIR yumurtayı 15 gün boyunca kapıda bekletmişti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde sorun aşılmış ve gümrük kapısında bekletilen yumurtalarımız Irak’a alınmıştı. Irak’ın almış olduğu karar en çok Konya ve Afyon’da bulunan yumurta üreticilerimizi etkiledi. Şu an yaklaşık 3 haftaya yakın bir süredir Irak’a yumurta gönderemiyoruz. Bu sebeple de üretim de sıkışma yaşandı ve yumurtalar iç pazarda 25 kuruşa kadar satılmaya başladı. Şu an satılan her yumurtadan yüzde 50 zarar ediyoruz” dedi.

 “ÜRETİM YAPMAKTA ÇOK ZORLANIYORUZ”

Yumurta üreticilerinin, artan maliyetler ve Irak’ın yumurta ithalatına getirdiği kısıtlama kararından sonra tavuklarını kestirmeye başladıklarını vurgulayan Saraçoğlu, “Şu an sektörümüz çok zor durumda. Üretim yapmakta çok zorlanıyoruz. Bir yumurta üreticisi olarak ben bile randıman alamadığım yaklaşık 130 bin hayvanımı kesime gönderdim. Şu an tavuk kesimhaneleri ve depolar tavukla doldu. Eğer Ramazan Bayramı’na kadar tavuk ihracatı gerçekleşmezse beyaz et üreticisini de daha zorlu bir süreç bekliyor. Eğer çözüm üretilemezse yumurta ve tavuk sektöründe büyük iflaslara herkes hazırlıklı olmalı” diye konuştu.

“PLANLI VE DENETLENEBİLİR ÜRETİM ŞART”

Ülkemizde planlı ve denetlenebilir bir üretim modeli uygulanmadığı sürece benzeri sorunların sürekli yaşanacağını ifade eden Saraçoğlu, “Üretim planlamasının olmadığı ülkelerde sürekli sorunlar yaşanması gayet doğal. Eğer üretiminiz planlı değilse geçen sene 8 liradan sattığınız patatesi bir daha ki seneye çöpe atarsanız. Ülkemizde üretim ve tüketim modelinin bir şekilde yapılması lazım ama o da kimsenin umurunda değil. Devlet, birlikleri kurdu ama onlarında hiçbir fonksiyonu yok. Biz yıllar önce hükümete üretim planlamasını bize bırakın her şeyi yerinde kontrol altına alalım dedik ama bu söylemlerimize kimse kulak asmadı ve bugün bu sorunlarla karşılaşıyoruz” dedi.

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.