Yerli üretim, susam fiyatlarını düşürecek (ÖZEL HABER)

Susam fiyatlarının aracılar nedeniyle yükseldiğini ifade eden Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, fiyatların düşmesi için aracıların ortadan kalkması gerektiğini ve susamın ofisler aracılığı ile dağıtılmasının daha uygun olacağını söyledi.

Yerli üretim, susam fiyatlarını düşürecek (ÖZEL HABER)
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanının İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla simit, tahin ve helva başta olmak  üzere susamın kullanıldığı gıda maddelerinde üretim maliyetlerinin düşürülerek iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması amacıyla tohumluk susam ve ham susam ithalatında uygulanan gümrük vergileri sıfırlanırken, ham madde mamul koruma dengesinin muhafaza edilmesi amacıyla soyulmuş susam ithalatında uygulanan gümrük vergisi yüzde 10 seviyesine çekildi. Ticaret Bakanlığından karara ilişkin yapılan açıklamada, "Bakanlığımızca tüm gıda ve tarım ürünlerinin iç piyasa gelişmeleri yakından takip edilmekte olup, gümrük vergisi düzenlemeleri başta olmak üzere dış ticaret politikası araçları kullanılarak, yerli üretim üzerinde menfi etki oluşturmayacak şekilde, gerekli tedbirler alınmaya devam edilecektir" ifadesine yer verildi.

“7 TL’YE ALMIŞ OLDUĞUMUZ SUSAMI 19 TL’YE ALIYORUZ”

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, susamda gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin görüşlerini belirtti. Hükümetin almış olduğu kararı olumlu karşıladıklarını belirten Başkan Vedat Honça, “Spekülatörler enflasyonu, ithalatı ve doları bahane ederek susam fiyatını  yükselttiler. Ancak döviz kuru düştükten sonra hiçbir indirim olmadı. Gümrük vergilerinin sıfırlanması halkımıza yapılmış güzel bir destek ama bunu vurguncu olarak değil içimize sindire sindire kabul etmemiz gerekiyor. Önceden  7 TL’ye almış olduğumuz susamı şimdi  19 TL’ye alıyoruz. Bu durum böyle devam ederse hiçbir faydası vatandaşa yansıtılmış olmayacak. Aracıların ortadan kalkması gerekiyor. Susamın yüzde 70’ini ithal ediyoruz sadece yüzde 30’unu üretiyoruz. Gümrük vergilerinin sıfırlanması ile fiyat dengesi sağlanmış olacak. Ancak aracılar ortadan kalkmadığı sürece değişen pek bir şey olmayacak. Dar boğazı fırsat bilen kişiler bu durumu değerlendirme yoluna gidecek. İthal susam gümrüklerden Konya’ya gelene kadar nakliye, aracı, tefeciler fiyatı yükseltiyor. Aracılar, gümrük vergisi sıfırlansa da nakliye gideri maliyet gideri diye kılıf üreterek fiyatı düşürmeyecek. Bu durum halkımıza olumlu yansımayacak. Ama gönül ister ki alınan kararın hakikaten uygulansın” dedi.  

“İTHAL SUSAMLAR YERLİ SUSAM KADAR VERİMLİ DEĞİL”

Gümrük vergilerinin sıfırlanmasının piyasaya hareketlilik getireceğini söyleyen Vedat Honça, “Stokçular ellerindeki stokları devirebilmek için fiyatları düşürmeyecek ama yeni mahsul çıkınca denge oturacak.  Gümrük vergileri zor durumda kalınınca sıfırlanıyor. Sıfırlamanın üreticiye çok zararı olmayacak çünkü ülkemizde susamın yüzde 30’u üretilirken yüzde 70  ise ithal ediliyor. Afganistan, Sudan, Venezüella’dan ithal edilen  susamlar yerli susam kadar verimli değil. Türkiye’de fiyat dengeleri, susam yetiştirmenin zor ve meşakkatli olması ve üretici istenilen maliyetleri alamadığı için  üretilmiyor” diye konuştu. Simit fiyatlarının yalnızca susam ile belirlenmediğini ifade eden Honça, “fırıncıların üretmiş olduğu mamullerin kararlarını 1-2 yıla yakın zamanlarda alıyoruz. Susama bağlı olarak zam ayarlaması yapılmaz. Ancak bu gümrük sıfırlaması önümüzdeki yıllarda erken yapılması gereken fiyat ayarlamış daha sonra yapılmasını sağlayacaktır. Aracılar ortadan kalkmalı ve susam ofisler kanalı ile verilmeli yerli üretimini Toprak Mahsulleri Ofisi elinde tutup regüle ederse o zaman fiyat düşecektir” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.