Yeni Yıldan itibaren yumurta üretiminde ciddi sıkıntı yaşanabilir

Covid-19 salgını birçok sektörü etkilediği gibi yumurta tavukçuluğu ve yumurta üretimini de etkiledi. Konya YUM-BİR Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Türkiye genelinde hayvanların yüzde 35’e yakını kesime gönderildi. Böyle giderse yeni yıldan itibaren hayvansal üretimlerde ciddi sıkıntı yaşanacak” dedi.

Yeni Yıldan itibaren yumurta üretiminde  ciddi sıkıntı yaşanabilir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Covid-19 salgını birçok sektörü etkisi altına aldı. Türkiye’de euro ve dolar kurunun yükselmesi üreticileri olumsuz yönde etkiledi. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, pandemi sürecinde yumurta üreticilerinin yaşadığı sorunlarını ve dolar kurunun yükselmesinin sektöre olan etkilerini anlattı. Saraçoğlu pandemiden sonra Konya ve Türkiye’de ne kadar yumurta ve tavuk tesisinin etkilendiğini rakamlarla açıkladı.

yeni-yildan-itibaren-yumurta-uretiminde-ciddi-sikinti-yasanabilir.jpg

“HAM MADDE SIKINTISI ÇEKİYORUZ”

Tüketim harici üretimin düştüğünü söyleyen Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, yumurta üretim sektöründe uzun  süredir zarar ettiklerini dile getirdi. Saraçoğlu, “Şu bir hafta 10 gündür yumurta fiyatı alırken dünyadaki pandeminin sıkıntısından dolayı ciddi manada bir ham madde sıkıntısı çekiyoruz. 420-430 dolarda olan soya küspesi Çin’in Hindistan’ın büyük alıcı olmasıyla 520-525 dolarlara çıktı. Birde Türkiye’deki dolar kurunu hesap edersek yumurtacı gene sıkıntıda diyebiliriz. Elimizdeki mevcut tavukları doyurma sıkıntısı en büyük sorunumuzu oluşturuyor. Yem sadece bizim  değil aynı zamanda besicinin, sütçünün ve yeme ihtiyacı olan herkesin en büyük sorunudur. Protein kaynakları Türkiye’de çok fazla yok. Mısır, arpa, buğday bunlar Türkiye’de üretiliyor, ama bunlarında dünyadaki dolar bazındaki fiyatlarına endeksli olduğu için yemde büyük sıkıntı yaşatıyor. İlaçların yani yem katkı maddelerinin, koruyucu ilaçların, vitamin katkılılarının hepsi euro veya dolar üzerinden ithal ediliyor” dedi.

“ÜRETİCİNİN CEBİNE GİREN HİÇBİR ŞEY YOK”

Saraçoğlu konuşmasının devamında, yem sanayisinde dolarizasyon olduklarını söyleyerek bu durumdan dolayı da üreticinin cebine 1 kuruş girmediğini söyledi. Saraçoğlu,  “Markette yumurta fiyatları yükselmesine rağmen, üreticinin cebine giren hiçbir şey yok. Böyle giderse yeni yıldan itibaren ciddi manada hayvansal üretimlerde sıkıntı yaşanacak diye düşünüyorum. Soya küspesi 440 dolarken dünyada kuzey ve güney Amerika ülkelerinde kıtlıklar oldu. Rekoltede düşüklük olduğu için Ukrayna ve Rusya’da satış yapmıyor. Onlarda kendi ekonomilerini düşünüyorlar. Öyle olduğu için biz o konuda  da muzdaribiz. Pandeminin bize en büyük zararı bu konuda oldu” şeklinde konuştu.

 “YAŞLI HAYVANLAR DİNLENDİRİLİP YUMURTLATILIYOR”

Pandemi sürecinde Konya ve Türkiye’deki yumurta ve tavuk tesislerinin kapanma eşiğine geldiğini söyleyen Saraçoğlu, Konya’nın 17 milyon 800 bin kurulu kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Saraçoğlu, “Şu anda  10 milyon 400 binlerde üretim söz konusu. 7 milyon 400 bin hayvansa Konya için kayıp. Afyon üretimde 27 milyon küsur binlerdeydi, 16 milyon 800 bine düştü. Yani yemde acil bir sorun bulamazsak bu sayılar yılbaşına kadar daha da artabilir” dedi. Hayvan büyütme oranında çok büyük düşme olduğunu söyleyen Saraçoğlu, hayvan büyütmenin maliyeti çok yüksek olduğu için üreticinin cesaret edemediğinin altınızı çizdi.  Saraçoğlu, “Bir hayvanın yumurtaya girene kadar 15-16 TL’lik maliyeti var. 300 yumurta alırsın hemen hemen yumurta başına 75-80 TL yem haricinde bunun maliyeti  bulunuyor. Yumurta zaten yemden dolayı para kazanmıyor. Yaşlı hayvanlar dinlendirip dinlendirilip yumurtlamaya çalışıyorlar ama çözüm bu değil. Yaşlı hayvan ne kadar dinlendirilip ne kadar yumurtlatılır. Yılbaşından sonra daha da ciddi manada hayvan eksileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.