Yeni yılda konut fiyatları yükselebilir (Özel Haber)

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, şu anda konut fiyatlarında yükselme olmadığını ancak yılbaşından sonra konut fiyatlarında yükselme yaşanabileceğini ifade etti.

Yeni yılda konut fiyatları yükselebilir (Özel Haber)
Yayınlanma:

Muhabir: Müslüm Evci

Hükümetin piyasayı canlandırmak için adımlar attığını ancak bunun sektöre çok az fayda getirdiğini söyleyen Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal, “ İnşaat sektörünün canlılık kazanabilmesi için, tapu harçlarının yüzde 1 olmasını ya da kaldırılmasını istiyoruz. inşaat malzemelerinde de KDV’nin indirilmesi gerekiyor. Bunun yanında Gaznet ve KOSKİ’NİN aldığı katılım bedelleri de çok yüksek. Yüksek olan katılım bedellerinde bir indirim düzenlemesi yapılmalı. Bunlar yapılmadığı sürece inşaat sektöründe yeniden bir canlılık yaşanması çok zor” dedi.

'BİR ÇİMENTO FİRMASI, ÇİMENTO TORBASINA 90 KURUŞ ZAM YAPTI'

Dolarda yaşanan düşüşün inşaat malzeme fiyatlarında indirim  yaşatmadığını ifade eden Şaban Topal, “Şu an dolar düşse de inşaat malzemeleri hemen hemen her gün zamlanıyor. Geçen günlerde Konya’da bir çimento firması, çimento torbasına 90 kuruş zam yaptı. Bu fırsatçılıktan başka bir şey değil. Dışardan çimentoyu 13 liraya alıyorsunuz, Konya’da çimento 16-17 lira. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. İnşaat malzemesi satan hiçbir  firma doların yükselmesiyle zam yaptığı ürünlere indirim uygulamadı. Demir fiyatlarında bir hafta hareketlilik yaşandı. Yüz kuruş aşağı iniyorsa ertesi hafta 2 yüz kuruş birden yükseliyordu. Şu anda demirin tonu hala 3 bin 2 yüz lira. Bunların takibi ve denetimi de yapılmıyor. Bu yaşananların derin sıkıntısını mart nisan aylarında daha çok hissedeceğiz. Çünkü üretici ürettiğini satamayacak, müteahhitte yaptığını satamayacak” dedi.

'ŞU AN DAİRELERİ ESKİ FİYATLARDAN SATIŞA SUNUYORUZ'

Daireleri eski fiyatlardan satışa sunduklarını ancak yılbaşından konut fiyatlarında artış yaşanabileceğini söyleyen Şaban Topal, “Konya’da şu an 22 adet konkordato veren firma var. Yıl başı itibariyle sıkıntıların artıp, konkordato veren firma sahibinde artış olacağını düşünüyorum. Çünkü satış yapamıyoruz. Konya’da yabancıya satılan daire satışı çok cüzi miktarda gerçekleşiyor.  Yıllık yabancıya 200-300 civarında satış gerçekleştiriyoruz.  Son süreçte yüzde yüze yakın bir artışla bu oran 400-500’ü buldu. Konya’dan konut alan yabancılar; Suriyeliler, Afganlar ve Iraklılar alıyor. Vatandaşlar daire alacaklarsa yılbaşından önce almalılar. Çünkü yılbaşından sonra konut fiyatlarında yükselme yaşanabilir. Şu an daireleri eski fiyatlardan satışa sunuyoruz. Yeni bir inşaat için yeni bir malzeme aldığınızda şu anda satışını gerçekleştirdiğimiz dairenin iki katı fiyatına mal olabilir. Bu yüzden vatandaşlarımıza sıfır daire almalarını öneririm.  Şu anda ödeme niyeti olan hiçbir insan güncel faiz oranlarıyla bankadan kredi almaz. Önümüzdeki süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla bir çalıştay yapacağız. Sayın bakanımızda yüksek faizin farkında. Çalıştayda bu konuyu da masaya yatırıp, sayın bakanımıza ileteceğiz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.