Yabancı işçiler için yeni mevzuat gerekli
Yabancı işçilerin birçok sektörde firmalar tarafından istihdam edildiğini belirten KONTİMDER Genel Sekreteri Hüseyin Uslu, yabancı işçilerin kayıt altına alınması için mevzuatta daha pratik çözümlerin uygulama konulması gerektiğini söyledi. Çalışma izinleri belgesi almak için 2 ay gibi uzun bir sürenin sıkıntı yarattığına dikkat çeken Uslu, bu süreci hızlandıracak yeni yönetmeliklerin gerektiğini ifade etti. Uslu, yabancı işçiler için mevcut mevzuatın daha hızlı, sürdürebilir, firmaları kayıt dışı istidam e
Suriyeli göçmelerin kayıt dışı istidamda ağırlığı oluşturduğunu belirten Uslu, kayıt dışı istihdamın, devletin gelirlerinin azalmasına ve bütçe açığının artmasına neden olduğunu söyledi. Uslu, “Kayıt dışı istihdam haksız rekabete sebebiyet veriyor ve emek yoğun sektörler başta olmak üzere tüm sektörlere ciddi zarar vermektedir. Kayıt dışı istihdam oranının Haziran ayı itibariyle hala yüzde 35 düzeylerinde olduğu belirtiliyor. Bu oran, sorunun büyüklüğünü de ortaya koyuyor. Kayıt dışıyla mücadelede önemli adımlar atılmış olsa da kalıcı ve yapısal çözümlere ihtiyacımız bulunuyor.” dedi.
Ekonominin daralmasıyla oluşan işsizliğin yanında başka bir neden olarak son 10 yılda yaşanan yoğun dış göçün önem arz ettiğini belirten Uslu, Suriye’den 3.6 milyon kişinin Türkiye’ye göç etmesi ile çalışma hayatında işgücü arzını artırdığını belirtti. Birçok sektörde firmaların, Suriyeli çalıştırmayı tercih ettiğini kaydeden Uslu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Suriyeliler yanında Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden, Afganistan’dan, Bangladeş’ten, Pakistan’dan, İran’dan, Irak’tan da göç aldık. Suriye’den göçlerle birlikte 5 milyonun üzerinde insanın Türkiye geldiği söyleniyor. Türkiye 1990 yıllardan itibaren işçi göçü alan bir ülke durumuna geçmeye başlamasıyla beraber yabancı kaçak işçilik sorunuyla da karşılaşmaya başlamıştır. Bu göç hareketinin başlaması ülkede var olan yüksek işsizliği arttıran nedenlerden biri oldu. Ülkede kayıt dışı ekonominin varlığı ve büyüklüğü yabancı kaçak işçiliği arttıran doğal bir sonuç. Kayıt dışını arttıran ekonomik nedenler yabancı kaçak işçiliğe de neden olmaktadır.”
KUTU
6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu
Ülkemizde yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen mevzuat 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’dur. Uluslararası İşgücü Kanunu’nun kapsamındaki yabancılar şu şekilde:
- Türkiye’de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan yabancılar,
- Bir işverenin yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya gören yabancılar,
- Staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar,
- Yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan kişiler.
Kanunla kapsamdaki yabancıların, çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasaklanmış durumda. Öte yandan, diğer kanunlarda ya da Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar, bu kanuna göre çalışma izni almadan çalışabiliyor veya çalıştırılabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.