Uzmanı açıkladı: Son 1 ayda Merkez Bankası ne kadar döviz sattı?

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hazırladığı grafiğe göre, Merkez Bankası son 1 ayda kurdaki dalgalanmaları kontrol altına almak için yaklaşık 20 milyar dolar döviz sattı.

Uzmanı açıkladı: Son 1 ayda Merkez Bankası ne kadar döviz sattı?
Yayınlanma:

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın son 1 ayda kurdaki yükselişi engellemek için yaklaşık 20 milyar dolar döviz satmış olduğunu açıkladı.

Kara, sosyal medya hesabında paylaştığı grafikte, seçim öncesi Merkez Bankası'nın kurlara müdahalesinin devam ettiğini gösterdi. Grafik, son dört haftada döviz kurunu dizginlemek için net 20 milyar dolarlık bir satış gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Kara, kur baskısının ve rezerv kaybının durdurulması için TL mevduat faizinin daha yukarıda tutulması gerektiğini ve küçük yatırımcının da bu durumdan faydalanmasını savundu. Mevcut durumda gecelik piyasa faizinin %46,5 düzeyinde seyrettiğini ve yıllık bileşiğinin %58,9'a denk geldiğini belirten Kara, mevduat faizinin ise yıllık bileşiği %53,6 düzeyinde olduğunu ve sıradan TL mevduata verilen faizin bundan çok daha düşük olduğunu savundu.

Kara, kur baskısının ve rezerv kaybının durdurulması için TL mevduat faizinin daha yukarı çekilmesi ve sadece KKM'ye ve büyük mevduata değil, küçük yatırımcıya da tatminkar getiri sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.