Üretim maliyetlerindeki sürekli artışın temel sebebi ne? uzman isim açıkladı…
Üretim maliyetlerindeki sürekli artışın temel sebebi nedir, fiyatlar neden sürekli artıyor? uzmanı açıkladı. İşte detaylar…
Üretim maliyetinin artması, bir ürünün veya hizmetin üretilmesi için gereken kaynakların fiyatının artması anlamına gelir. Bu artış, hammadde, enerji, işçilik, nakliye gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Konuyla ilgili açıklamlarda bulunan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Maliyeti artıran en temel nedeni andoludabugün.com’a açıkladı. İşte detaylar…
Türkiye ekonomisinin son 21 yılında üretimde ve tüketimde bir rasyonel planlama yapamadığını belirten Prof. Dr. Mehmet Alagöz, üretimde maliyeti artıran en temel nedeni ‘üretimin her sektörde doğru planlanamaması’ şeklinde açıkladı.
Tarım, sanayi vb.. sektörlerde doğru planlama yapılmadığını belirten Alagöz,” Türkiye ekonomisinin son 21 yılında ne üretimde ne de tüketimde bir rasyonel planlama yapılmamıştır. Üretimde planlama yoksa bir ekonomide sürdürülebilirlik yoktur ve istikrarsızlık kaçınılmazdır. Bugün üretim maliyetlerindeki sürekli artışın tek sebebi olan bu planlama eksikliği, neredeyse her sektörde yerlilik oranını azalttı. Hatta bazı sektörler tamamen ithal girdi hakimiyetine geçti. Tarım ülkesi olan ülkemizde; mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ithal yolla elde ediliyorsa hatta tarlada çalışan insan gücü bile artık yabancı ise söylenecek söz kalmamış demektir.” İfadelerini kullandı.
Kaynak: Mehmet Alagöz Yazan: Anadolu'da Bugün.com Emre YILMAN Date: 19.10.23
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.