Üreticiye müjde! Yumurtada kriz çözülüyor (Özel Haber)
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, 'Yumurta sektöründe yaşanan kriz aşılıyor. Hem iç piyasada hem de ihracatta normalleşme yaşanmaya başladı’ diye konuştu.
Irak, aldığı kararla ülkesine gönderilen yumurtaya kısıtlama getirmiş, yaşanan bu gelişmenin ardından Türkiye'de yumurta fiyatları ucuzlamıştı. Artan maliyetler karşısında ezilen yumurta üreticisi, ürününü ihraç edemediği için ülke içinde üretim fazlası oluşmuş ve yumurtanın kolisi 5 liraya kadar düşmüştü. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın girişimleriyle Irak’a yapılan ihracatın yeniden başlamasına yönelik çalışmaların hızlandığı ve iç piyasada da yumurta fiyatlarının normalleşmeye başladığını aktaran Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığımız Irak’a yeniden yumurta ihracatı yapılabilmesi için çalışmalarına hız verdi. Bir kaç gün içerisinde sorun tamamen çözülür ve yeniden Irak’a doğrudan yumurta ihraç etmeye başlarız diye tahmin ediyorum. Irak’a direk olmasa da Suriye ve İran üzerinden yumurta gönderilmeye başlandı. Bu hafta yurtdışına toplamda 107 TIR yumurta ihraç edildi. Bu TIR’ların 54’ü Irak, 25’i Katar, 11’i Birleşik Arap Emirlikleri, 9’u Suriye, 3’ü Kuveyt, 2’si Arabistan, Uman, Afganistan ve Bahreyn’e de 1 er tane gönderildi. İç piyasada da bir düzelme yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde iç piyasada 14 kuruşa düşen yumurta fiyatları şu an 25 kuruşa kadar yükselmeye başladı. Yumurta fiyatları iç piyasada 35 kuruşa yükseldikten sonra üretici biraz rahatlar” dedi.
‘TMO 90 GÜN VADELİ VADE FARKSIZ MISIR SATIŞI YAPACAK’
Ayrıca TMO’nun yumurta üreticilerine 90 gün vadeli vade farksız mısır satışı yapacağını da açıklayan Saraçoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı yeni aldığı kararla mali sıkıntı yaşayan yumurta üreticilerine destek olmak amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yumurta üreticilerine 90 gün vadeli vade farksız mısır satışı yapacak. TMO’nun mısır satışları, sektörün yem hammadde temininde sıkıntıya düşmemesi için aralıksız devam edecek. Mısır satışı, piyasa istikrarının sağlanması için de önemli bir adım olacak” diye konuştu.
‘TAVUK VARLIĞINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANDI’
Sorunların aşılmaya başlandığını ancak geçen süre içerisinde üreticinin ciddi zararlara uğradığının altını çizen Saraçoğlu, “ Geçtiğimiz sancılı süreçte yaklaşık olarak 25-30 milyon hayvan gitti ve tavuk sayımızda ciddi düşüş yaşandı. Bir çok yumurta üreticisi iflas etti, kimisi konkordato çekti, kimisi de işletmelerini devretmek zorunda kaldı” diye konuştu.
‘2 MİLYON İNSAN YÜZÜSTÜ BIRAKILDI’
Yumurta krizinde yaşanan sorunun birçok sektörü de olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Saraçoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Irak’a yumurta ihraç edilmediği için nakliyeciler işsiz kaldı. İç piyasa da üretim fazlasından dolayı yumurta fiyatları 12 kuruşa kadar düştü ve üretici yem alamadı. Yem alamadığı için mısır sektörü zarar gördü. 2 milyon insanın evine ekmek kazandıran bir sektördük ve seçimlerden dolayı 2 aydır yüz üstü bırakılmıştık. Umarım yeni gelişmelerle birlikte sektörümüz yeniden canlanır.”
Özel Haber: Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.