Türkiye Yüzyılı’na üretim planlaması vurgusu

Türkiye Yüzyılı vizyonunda tarımın önemi hakkında açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri Türkiye Yüzyılı’nda tarımdaki temel vizyonun üretim planlaması olacağını vurguladılar

Türkiye Yüzyılı’na üretim planlaması vurgusu
Yayınlanma:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye Yüzyılı’nda üretimin başı çekeceğini ifade etti. Üretimi mutlaka planlı yapacaklarını aktaran Kirişci, şunları kaydetti: "Şu an isteyenin istediği üretim alanında, istediğini ürettiği bir uygulamaya son vereceğiz. Mutlaka izin alma şartını getireceğiz. Bu izin almayla beraber Türkiye'nin arz açığı, özellikle stratejik ürünler başta olmak üzere hangi alanlarda ise hangi ürünlerde arz açığı varsa o ürünlere üreticimizin yoğunlaşmasını sağlayacağız. Kent tarımı, mesela Yozgat'ımız özellikle jeotermal potansiyeli itibarıyla buna öncü olabilecek şehirlerimizden biri, bundan dolayı da bir şehrin kendi ihtiyaçlarının bu şehrin altyapısı ve üstyapısı kullanılarak yapılmasını sağlayacağız. Yani seralar kuracağız, raf ömrü kısa olan ürünlerin bu seralarda üretilmesi sayesinde hem lojistik maliyetlerden kurtulmuş olacağız hem ürünlerimizi daha taze olarak tüketeceğiz."

“MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR”

Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış ise üretim planlamasına dikkati çekti. Türkiye’de dışa bağımlılıktan kurtulmak adına önemli adımların atıldığını dile getiren Çalış, “Önümüzdeki yüzyıla Türkiye'ye hazırlayacaksak, ‘Lider Ülke Türkiye’ sloganını hayata geçireceksek daha farklı adımların atılması gerekiyor” dedi. İktisadi ve ekonomik bağımsızlığın kazanılabilmesi için kendi kendine yetebilen ve bölgesinde ticaret yapabilen bir konuma gelmek gerektiğinin altını çizen Çalış, Türkiye Yüzyılı’na ekonomik sorun olmayan insanlarla hazırlanmamız gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde Atatürk'ün söylemiş olduğu gibi milli ekonominin temeli ziraattır. Yani tarımsal kalkınmaya başaramayan, tarımsal kalkınmada sorumluluklarını yerine getirmeyen Türkiye'nin ekonomik olarak kalkınabileceğine inanmıyorum. Öncelikle tarımsal kalkınmayı gerçekleştirmemiz gerekiyor, bunun da tek bir temeli var: üretim planlaması. Türkiye'nin iklim özellikleri yağış rejimi su varlığına göre hangi ürün hangi bölgede daha iyi yetişiyorsa daha kolay yetişiyorsa daha az masrafla yetişiyorsa planlamayı ona göre yapacağız. Trakya'da ayçiçeğini, Konya'da buğdayı-kuru fasulyeyi, şeker pancarını, Çukurova'da mısırı, Doğu Anadolu'da yem bitkilerini destekleyecek olursak otomatik olarak ürünler planlanmış olur. İhtiyaç duyduğumuz ürünleri ihtiyaç duyduğumuz alanlarda üretip olayı çözebiliriz. Çiftçi de zaten üretmek istiyor ama planlama yok. Bizim yapmamız gereken acil bir şekilde üretim planlaması yapmak.”

photo-6019511659254627022-x.jpg

“TARIMDAN GELEN SESE KULAK VERİLMELİ”

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da Türkiye Vizyonu’nun önemine değindi. Pandemiden sonra tarımın öneminin anlaşıldığını aktaran Kağnıcıoğlu, “Her sektörün kendine göre bir ağırlığı vardır ama tarımın ağırlığına paha biçilemez” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’ni kuracağını hatırlatan Kağnıcıoğlu, “Şimdiki gençler tarım alanında çalışmak istemiyor. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi kurulsun ama ülke genelinden veriler alınırken de ziraat odalarını dikkate alsın. Tabanda olan çiftçilere değinen biziz, bakanlıkta çalışan insanlar çiftçinin durumunu bilmez. Bakan Kirişci’nin tarımdan gelen seslere kulak vermesi gerekiyor. Bakan Vahit Kirişci, ülkedeki 7 ayrı bölgeden yanına bir çiftçi danışmanı alırsa her bölgenin sorunlarına kulak verirse ülkemizdeki tarım ve hayvancılık ayağa kalkar” dedi.

photo-6019511659254627023-x.jpg

Kağnıcıoğlu temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığı azaltmak için Konya Ovası’na bir an önce su getirilmesini söyledi. Kağnıcıoğlu, “Konya Ovası’na bir an önce suyu getirip susuz olan arazilerin sulamamız lazım. O zaman dışa dışı olan bağımlılıklarımızdan yüzde 90 oranında kurtuluruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.