Turistlerin tercihi ‘Mevlana şekeri’ (Özel Haber)

Kurban Bayramı boyunca yoğun olarak çalışan Mevlana Çarşısı esnafı Konya’ya gelen turistlerin en çok Mevlana şekerini tercih ettiğini belirtti.

Turistlerin tercihi ‘Mevlana şekeri’  (Özel Haber)
Yayınlanma:

Kurban Bayramı dolayısıyla Konya’nın manevi değeri olan Mevlana Türbesi ziyaretleri arttı. Konya’ya diğer ülkelerden ve şehirlerden gelen misafirler bayram dönüşü akrabalarına ve kendilerine hediyeler, şekerler ve Konya hatırası biblolar satın aldı. Bayram boyunca yoğun olarak çalışan Konya Mevlana Çarşısı esnafı bayramdaki yoğunluk hakkında bilgiler verdi. Esnaf, “Bayram boyunca bir yoğunluğumuz vardı. Bu yoğunluğumuz halen de devam ediyor. Başka şehirlerden ve ülkelerden Konyamıza gelen misafirlerimiz Mevlana ziyaretinin ardından Mevlana Çarşısı esnafına uğrayıp kendilerine ve akrabalarına Konya hatırası alıyorlar” dedi.

 “BAYRAMA ÖZEL KAMPANYALAR YAPILDI”

Mevlana şekerinin ardından Konya sarması ve akide şekerinin satıldığını ifade eden Mevlana Çarşısı Esnafı, “Hediyelik olarak da en çok semazen şeklindeki ve Mevlana Türbesi şeklindeki biblolarımız yoğun ilgi görüyor.  Fiyatlarımız ise çok uygun. Geçen senelere oranla satışlarımızın düşmesi sebebiyle farklı indirimler ve kampanyalar yaptık. Daha önceki yıllarda bayram öncesi zam uygulanırken bu sene indirimler uyguladık. Mevlana şekeri fiyatlarımız 200 gr 2,50 TL, 400 gr, 5 TL biblo fiyatlarımız ise bayrama özel 14 TL” ifadesinde bulundu.

MEVLANA ŞEKERİ, TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Konya denince ilk akla gelen lezzetler arasında Mevlana şekeri de yer alıyor. Kendisine has tadı ile damak tadımıza hitap eden şeker, yöresel ürün olmaktan çıktı, sınırları da aştı. Konya’da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan asıl adı peynir şekeri olan Mevlana şekeri, 70 üretim tesisinde günlük yaklaşık 100 ton üretiliyor. Tüm şekerlerde olduğu gibi Mevlana şekerinde de işleme toz şeker ve su ile başlanıyor, bakır kazana atılan ikilide, püf nokta ise suyun şekerin üzerini kapatmasıdır. Aksi halde istenilen kıvam yakalanamaz ve sevilen tada ulaşılamaz, Su ve şeker 100 derece ısıda sık sık karıştırılarak belli bir kıvama getiriliyor, sıcaklığın içine limon tuzunun da eklenmesi ile karıştırma işi son buluyor. Limon tuzunun şekerdeki görevinin ise şekerin mayalanmasını sağlamak olduğu biliniyor. Karışım şartlara bağlı kalınarak aşağı yukarı 140 dereceye kadar ısıtılıyor, 140 dereceye ulaşan şeker artık soğuma işlemine geçirilmeye hazırlanıyor, soğuk saç bir levha üzerinde soğuma işlemi yapılıyor, fakat yapılması gereken son bir işlem ise levhanın mısırözü yağı ile yağlanması işlemidir. Levha yağlanmaz ise şeker levhaya yapışır, kısa bir aşama olan soğumada 10 dakika kalan şeker, ağartma işlemi için özel makinesinin içerisine alınıyor. Yeterince ağartılan şeker, makinelerle kesilmeye alınıyor ve paketlenerek satılıyor. Şekerler, başta Arap ülkeleri olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Nijerya'ya ihraç ediliyor. Mevlana şeker, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. 

Muhabir: Asude Özsütçü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.