TÜİK’in enflasyonu çarşıya uymadı!

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara ilişkin Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ve Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer görüşlerini paylaştı

TÜİK’in enflasyonu çarşıya uymadı!
Yayınlanma:

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Aralık 2022 dönemi enflasyon verilerini açıklamasıyla, memur ve emeklilerin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı belli oldu.

TÜİK verilerine göre enflasyon aralık ayında yüzde 1.18, yıllık 64.27 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon ise yüzde 15,39 oldu.

Buna göre memurlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkı dolayısıyla maaşlarını yüzde 16,47 zamlı alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da yaklaşık yüzde 15,4 yükselecek.

TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2022 dönemi enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, mutfaktaki ve çarşıdaki enflasyonun açıklanan rakamın çok üzerinde olduğunu aktardı.

Enflasyon rakamlarının olduğundan düşük gösterildiğini ifade eden Başkan Karlıer, “Gelinen noktada asgari ücrete yapılan zam çarşı pazarda gördüğümüz enflasyonun altında kaldı. Memur ve emeklilerin maaşlarına uygulanacak yüzde 25’lik artış zaten kabul edilebilir değil. Yüzde 25’lik artış memurun enflasyona ezilmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

photo5882012679319698293.jpg

“YÜZDE 25’LİK ZAM MEMURU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Memurların ve memur emeklilerinin insanca yaşayabilecek bir maaş beklentisinde olduklarını aktaran Karlıer, yüzde 25’lik artıştan memurun memnun kalmadığını bildirdi. Memur maaşlarında 6 ayda bir artış yaşandığına dikkati çeken Karlıer, “Şu anda yapılan yüzde 25’lik zam memuru hayal kırıklığına uğrattı. Memur maaşında 6 ayda bir artış yaşanıyor. Yedinci ayda ciddi bir maaş artışı bekliyoruz. Bizim memur maaşlarına beklediğimiz zam, asgari ücret kadar değildi ama yüzde 40’ın altındaki bir açıklama memuru zor duruma soktu.

Memur nasıl geçinecek, çocuğunu nasıl okutacak, nasıl ev alacak ya da kirasını nasıl ödeyecek? Memur bundan sonra ek iş yapma gibi bir gayret içinde olacaktır. Bundan sonra ev, araba almak memur için hayal oldu. Çünkü fiyatlar aşırı arttı, ev fiyatları 5 katına çıkarken araba fiyatları 10 katına çıktı. Memurun maaşı 1 yıl içerisinde maalesef iki katına bile zor çıktı” dedi.

Hükümete seslenen Karlıer, “Memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak hesaplayan bürokratların bu oranı iyi hesaplaması lazım. Bürokratların piyasadaki ve sokaktaki enflasyonun ne olduğunu bilmeleri gerekiyor. Kendi evlerindeki enflasyona göre vatandaşın enflasyonunu değerlendirmesinler.

15 bin TL maaş alan bir öğretmen ne yapabilir, nasıl geçinebilir? Hükümet yetkililerinden yeniden sesleniyoruz. Memurumuzu rahatlatacaksınız ki memur çalışırken aklı geçimde olmayacak” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞIN CÜZDANINDAN ALEV FIŞKIRIYOR”

Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile çarşı pazarda görünen enflasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

TÜİK’in enflasyonu birtakım temel prensiplere uygun olarak açıkladığını aktaran Dinç, şu ifadelere yer verdi:

“TÜİK enflasyon sepeti içerisindeki malzemelerin yıllık fiyat artışına göre bir enflasyon rakamı açıklıyor. Fakat burada esas olan enflasyonun etkilediği düşük gelirli vatandaş grubu. Vatandaşların enflasyonu açıklanandan farklı çıkıyor.

Enflasyondan en çok zarar gören kesim maaşla çalışan, asgari ücretle çalışan düşük gelirli kesim. Bu kesimin enflasyonu çok çok yüksek. Düşük gelir grubunun tükettiği temel gıda maddelerine gelen enflasyon sepeti oluşturulması gerekiyor.

Yağ, peynir, zeytin, kiralar, doğal gaz ne kadar artmış? Bunlarla ilgili olan enflasyonun takip edilmesi gerekiyor. Asgari ücret artışının da buna uygun olarak yapılması lazım.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 64 ama bu hangi kesimi ilgilendiriyor önemli olan o. Yüzde 64’lük enflasyon düşük gelir grubunu ilgilendirmiyor. Düşük gelirli kesimlerin enflasyonu yüzde 150’ler civarında geziyor. Markette peynirin, tereyağın ve etin kilogram fiyatına baktığınız zaman gerçek enflasyon orada belli oluyor. Vatandaşın cüzdanından alev fışkırıyor.

Sabah aldığını akşam alamıyor. Akşam yediğini sabah bulamıyor. Gerçek enflasyon dediğimiz dar gelirli kişilere yansıyan enflasyonun ayrı bir sepette hesaplanması gerekiyor ki enflasyondan hangi kesim ne kadar etkileniyor ortaya çıksın.”

photo5882012679319698294.jpg

Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.