Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Gençer'den sert açıklama! Bu işte romantizme yer yok!

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer yapmış olduğu yazılı açıklama ile son günlerde basında yer alan “7 bin yıllık siyez buğdayı” haberindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Gençer'den sert açıklama! Bu işte romantizme yer yok!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Gençer, tohum ıslahçılarının 1925’li yıllardan beri yürüttüğü çalışmalar ile kuraklık ve diğer stres şartlarına ve hastalıklara dayanıklı, birim alandan daha yüksek verim ve kaliteli ürün almaya imkan tanıyan çeşitler geliştirdiğini belirterek, “Tarımda hele ki tohumda romantizme yer yok. Acı gerçek şu ki o gördüğünüz fotoğraftaki başakların daneleri dolmayacak, o tarla sadece saman olarak biçilecek. Bu asılsız iddialarla tohumculuğumuzu geriye götürmeye, insanlığı da kıtlığa sürüklemeye çalışıyorlar” dedi.

Gençer açıklamasında şunları kaydetti:

“Popüler olmak isteyen herkesin ağzından tarım ve tohum çıkıyor. Atalık diye tabir ettikleri yerel çeşitler ve ondan üretilen ürünler iyi, yeni geliştirilen çeşitler ve onların ürünleri ise kötü olarak yaftalanıyor.
Islahçılarımızla yıllardır kuraklık dahil diğer stres şartlarına, hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek, kaliteli çeşitler geliştirmeye, insanlığın geleceğinin garanti altına almaya çalışıyoruz. Siyez, kavılca, kırik, havrani, şahman, karakılçık gibi yerel ve genetik kaynak olan çeşitler ile ülkemizin buğday ihtiyacını karşılamamız mümkün değildir. Bu çeşitler yürüttüğümüz ıslah çalışmalarında gen kaynağı olarak kullanılıyor. Biz bu çeşitlerle üretim yapılmaz demiyoruz, yapabilirsiniz. Ancak ufak alanlarda, kendinize yetecek kadar ürün alabilirsiniz.

Bu üretim ekonomik ve besleyici değildir. Tüm halkı doyuracak buğdayı elde edemezsiniz. Bizim zaten buğday üretiminde artışa ihtiyacımız var. Bilimi, aklı bir köşeye koyar da bu romantizmin akışına kapılırsak işte o zaman ekmek değil 4 lira 14 lira da olur. Yerel tohumla üretildi, glütensiz vb. söylemleri ağzından düşürmeyen bu kişiler de yarın size “iyi tohumlardan ürettiğimiz ekmek, buyurun 50 lira” diyerek o ekmeği satmaya çalışacak. Bakın internette “7000 yıllık buğday tohumu adet 20 TL” diye ilan var. Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansızdır. Canlılığını yitirmiş bir buğday tanesini 20 liradan satmaya başlamışlar. Aklımızı başımıza almamız okuduğumuz haberleri akıl süzgecinden geçirmemiz gerekiyor.”
 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.