Mısırda TMO krizi!

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, mısır hasat döneminde piyasadaki tek alıcı olan TMO’nun acilen yeni depolar açması gerektiğini söyledi.

Mısırda TMO krizi!
Yayınlanma:

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, mısır hasat döneminde piyasadaki tek alıcı olan TMO’nun acilen yeni depolar açması gerektiğini söyledi.

Mısır üreticilerinin hasat döneminin sancılı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Başkan Bayram, “Karaman Ziraat Odası olarak mısır üreticilerimizin ürününü satabilmesin için yakın takip ettiğimiz hasat dönemi sancılı bir şekilde devam ediyor.

Üreticilerimizden aldığımız bilgiler ve saha incelemelerimize göre Karaman’daki mısır ekim alanlarının henüz ancak yüzde 30 civarında mısırın biçildiğini yaklaşık 300 bin ton civar hasat edilmeyen ürünün olduğunu tahmin ediyoruz.

Fakat nem oranları çoğu yerde %20-18 altına düşmüş durumda. Piyasa fiyatlarının TMO'nun altında seyretmesi nedeni ile TMO önünde ve TMO adına alım yapan lisanslı depolardan üreticilerimiz yeterince kapasite olmadığı için randevu almakta zorlanmaktadır.

Bu yıl Karaman’da 500 bin ton civarı mısır rekoltesi beklentimiz var TMO'nun ilimizde depo kapasitesinde mutlaka acil artışa gitmesi gerekiyor.

Hasatın devam ettiği bu günlerde ihtiyaçlarını henüz piyasadan karşılamamış olan sanayici sektörel kullanıcıların, hasat sezonunda ihtiyaçlarını üreticilerden temin yoluna gitmeleri dengeli piyasa oluşumu ve fiyatların aşağı gitmemesi için önem arz etmektedir.

Sonuç olarak özetle, TMO ÇKS'de arz edilen bütün ürünü alacağını beyan etse de maalesef altyapı ve personel olarak buna yeterli olmadığı görülmektedir.

Buna rağmen

bütün ülke sathında elinden gelen çabanın fazlasını göstererek çiftçileri mağdur etmemeye çalışıyor ancak lisanslı depoların ve TMO alım merkezlerinin şu anki hali 50 litrelik suyu 5 litrelik bidona doldurmaya benzer.

Hafta sonu lisansılı depolardan yaptığımız ziyaretlerde aldığımız bilgiler doğrultusunda yaklaşık 20-30 bin ton civarında kapasite açabilecekleri öngörülmektedir.

Karaman genelinde ise 300 bin to civarında hasat edilmesi beklenen mısır bulunmaktadır.

Devletimiz acil önümüzdeki süreçte yoğunlaşacak mısır hasadının getireceği sorunları dikkate alarak lisanslı depolarda bulunan hububatları boşaltıp mısır alımı için yer açarak gerekli önlemleri almalıdır”dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.