TKDK’dan Konya’ya büyük hibe desteği (Özel Haber)

IPARD 1 ve IPARD 2 ülkemiz adına olumlu gelişmeler doğurmaya devam ediyor. TKDK tarafından yürütülen programda Konyalı çiftçi ve girişimcilere 231 milyon TL’lik hibe desteği ödemesi gerçekleştirildi.

TKDK’dan Konya’ya büyük hibe desteği (Özel Haber)
Yayınlanma:

IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve Yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini destekleyen bir program olarak uygulanmaya devam ediyor. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 42 ilde 2007-2013’de IPARD 1 2007-2013 gerçekleştirildi. 2014-2020’de ise IPARD 2 hibe destek projesi olarak uygulanmaya devam edilmektedir.  Belirli sektörlerde gerçekleşen bu hibe programı, 3 ana koldan oluşuyor. Bu alanlar büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan sektörünü içeren hayvancılık sektörü, işleme sektörü ve çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi olarak ayrılmış bulunuyor. Konya’da faaliyet gösteren TKDK birçok çiftçiye ve girişimciye teşvik ve hibe yardımında bulundu. Bu hibe programı ile çiftçi ve girişimciler yüzde 40 ile 70 arasında bir hibe yardımı alabiliyor.  TKDK Konya İl Koordinatörlüğü’nden alınan bilgilere göre, hayvancılık alanında sıfırdan kurulan bir işletme için Konya şartlarında 40 yaşının altında bir kişinin yüzde 50’ye kadar, 40 yaşının üstünde bir kişi ise yüzde 45’e kadar destek alabiliyor. Mevcut olan ve kapasitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapan işletmeler için ise bu destek oranı yüzde 60’a çıkabiliyor. Belirli bir kapasiteler arasında aktif olarak çalışan süt hayvancılığı işletmeleri ise, yüzde 70’e kadar hibeden faydalanabiliyor. İşleme sektörlerinde ise destek oranı yüzde 40 olarak belirlenmesine rağmen başvuran sahibi bir kooperatif veya kooperatifin yüzde 50’den fazla hissedarı olduğu bir tüzel kişilik olması durumunda bu destek oranı yüzde 50’ye çıkıyor. Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi alanında da yüzde 55 oranında bir destekleme imkânı bulunuyor. Bu desteklerin hiçbirinde KDV ödemeyen işletmeler, bu desteklerden yararlanmak için, devlete karşı borçlu, herhangi bir hükümlülüğü olmayacak. Hayvancılık sektöründe ise ilgili alanda en az 3 yıllık deneyiminin olması şartlarına sahip olacak.

“1 MİLYAR 600 MİLYON LİRALIK BİR HİBE DESTEĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

TKDK Konya İl Koordinatörlüğü’nden alınan bilgilere göre program kapsamında parasal üst limitler belirli şartlar doğrultusunda gerçekleşti. IPARD 1 ve IPARD 2 ile birlikte yaklaşık olarak 1 milyar 600 milyon Euro’luk bir hibe desteği gerçekleştirilecek. Burada desteklerde kullanılan fonun yüzde 75’ini Avrupa Birliği karşılarken yüzde 25’inide Türkiye karşılıyor. Programda, süt inekçiliğinde 10-120 baş sağmal hayvan arası kapasiteli işletmelerin desteklendiği programda alt sınır 5 bin Avro iken üst limiti 500 bin Avroya kadar çıkabiliyor. Kanatlı hayvan sektörü için ise en az 5 bin en fazla 50 bin tavuk veya en az bin en fazla 8 bin hindi ya da en az 350 en fazla 3 bin kaza için alt sınır 5 bin Avro üst sınır ise en fazla 500 bin Avro olarak belirlendi.

“KONYA’DA TOPLAM 741 HİBE DESTEK SÖZLEŞMESİ İMZALANDI”

Bu bahsedilen sektörlerde Konya IPARD 1 için toplamda 614 proje yer alırken bu projelerin 555 tanesi ile sözleşme imzalandı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 392 milyon TL olurken şuana kadar ödenen destek tutarı 187 milyon TL olarak açıklandı.  Konya’da 111 adet hayvancılık sektörüne ait proje desteklenirken işletmelere toplam 130 milyon TL ödeme gerçekleştirildi. İşleme sektöründe 24 projeye 36 milyon TL’lik bir ödeme yapılırken, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi kapsamında ise 420 proje için 21 milyon TL hibe desteği yapıldığı öğrenildi. IPARD 2 için bin 26 proje kabul edilirken şuana kadar 226 sözleşme imzalandı. Bu kabul edilen projelerin işlemlerinin henüz devam ettiği bilgisi öğrenilirken proje kapsamında şimdiye kadar 216 milyon TL’lik bir yatırım tutarı meydana geldi. Bu 216 milyon TL’lik yatırım tutarının 230 proje için 44 milyon TL’lik ödemesi gerçekleştirildi. IPARD 2 kapsamında Konya’da hayvancılık sektöründe 59 proje, işleme sektörü 19,  215 adette çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi için proje kabul edildiği bilgisi alındı.

Muhabir: Ali Kuş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.