‘Temelden ev alma devri kapanıyor’ (Özel Haber)
Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal önümüzdeki süreçte yürürlüğe girmesi beklenen yeni inşaat yasasıyla birlikte artık hiçbir inşaatın yarım kalmayacağını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından kentsel dönüşümdeki yeni stratejilerin açıklandığını ve yeni inşaat yasasının yakın süreçte yürürlüğe girmesini beklediklerini ifade eden Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal, “Yeni inşaat yasası şu an da taslak halinde ve yakın süreçte yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Aslında yeni yasa için geç bile kalındı. Yasayla birlikte vatandaşımızı güvence altına alan çok fazla husus var ama yasanın detaylarında bazı eksikleri söz konusu. Düzenlemenin biraz daha esnetilmesi ve düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bürokrasi azalması gerekirken sürekli artıyor” diye konuştu.
“VATANDAŞIN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINACAK”
Yeni yasayla birlikte kentsel dönüşümdeki vatandaşların haklarının güvence altına alındığını belirten Şaban Topal, “ Yeni yasayla birlikte müteahhitlerden konutun yapım bedelinin yüzde 10’u kadar teminat alınacak ya da müteahhitten tamamlama sigortası istenecek. Yani ben 10 daireden oluşan bir apartman yapacaksam bunun 2- 3 dairesini ipotek olarak göstereceğim ve ondan sonra inşaata başlayabileceğim” ifadesinde bulundu.
“MEGA PROJE YAPAN FİRMALAR OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENECEK”
Eskiden konutların temelden ve proje halindeyken satıldığını ama artık yeni yasayla bunun da ortadan kalkacağını söyleyen Topal, “Proje üzerinden yapılan satışların kalkması küçük müteahhitleri pek etkilemez ama büyük projeler yapan inşaat firmalarını olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü mega şirketler proje tanıtımları yapar ve henüz inşaata başlamadan temelden konut satarak bir miktar finans elde ederlerdi. Ancak yeni yasayla birlikte inşaatın ilerleme durumuna göre Bakanlık tarafından satışlara izin verilecek” dedi. Yeni yasayla birlikte her kente özgü kentsel dönüşüm yasası geleceğini de belirten Topal, Konya’da dikey bir mimarileşmenin olmadığını belirtti. Mega kentlerde bulunan yüksek yapıların Konya’da pek fazla bulunmadığını sözlerine ekleyen Topal, “Yüksek katlı yapıların olduğu tek bir bölge olarak Şefikcan Caddesi ve civarını söyleyebiliriz. Haricinde diğer bölgelerimizde yapılar en fazla 8 kattan oluşmakta” şeklinde konuştu.
“YENİ YASAYA BAZI EKLEMELER YAPILMALI”
Yeni yasayla birlikte artık ihtiyaç doğrultusunda konut yapılacak diyen Topal, müteahhitlik yasası ile birlikte birçok kişinin müteahhit olabilmesi için gerekli koşulları yerine getiremeyeceğini, bunun da konut yapımında düşüşe sebep olacağını söyleyerek şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhitleri teknik ve mali yeterliliğine göre A’dan H’ye kadar sınıflara ayırıyor. Bundan sonra firmalar sınıfına göre yeni projeye başlayacak, altından kalkamayacağı iş için ruhsat alamayacak. A sınıfı müteahhit tüm büyüklüklerdeki işi yaparken, H sınıfı yani ilk defa inşaat yapacak firma tek ruhsatta en fazla 1000 metrekare yapabilecek. Firmaların son 3 yıllık bilançoları da incelenecek”
“İNŞAAT MALZEMELERİNDE KDV SIFIRLANMALI”
Ayrıca, Hükümetin çıkarmış olduğu yeni inşaat yasasına bazı eklemeler yapması gerektiğini vurgulayan Şaban Topal, “Hükümetimiz yeni inşaat yasasına kapsamına inşaat malzemelerindeki vergiyi de dahil etmeli ve malzemelerde KDV oranını sıfırlamalı” dedi.
Özel Haber : Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.