Tedbir gerekli, esnaf dertli

Koronavirüse karşı yeni tedbirler açıklanırken kısıtlamalardan en çok etkileneceklerin başında yeme, içme sektörü geliyor. Konuya dair değerlendirmelerde bulunan esnaf odaları temsilcileri bu süreçte esnafa destek verilmesi gerektiğini ifade ettiler

Tedbir gerekli, esnaf dertli
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüse ilişkin yeni tedbirleri açıkladı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Ara tatilde olan okullardaki eğitim öğretim yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek. Halen 65 yaş üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek. Kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek. Kıraathanelerimizin faaliyetlerini bir süre ara verilecek. Hep birlikte fedakarlık yaparak, inşallah bu salgın musibetinin üstesinden gelerek, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde geleceğe bakacağız” ifadelerini kullandı.

tedbir-gerekli-esnaf-dertli-001.jpeg

“GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPACAĞIZ”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, şu ifadelere yer verdi: “Her şeyin başı sağlık. Vatandaşlarımız maske, mesafe ve temizliğe mutlaka uysunlar ki bizler esnaf ve sanatkarlar olarak kapanmayalım, herhangi bir kısıtlamaya girmeyelim. Dolayısıyla bu bir kul hakkı ve bu sebeple vatandaşlarımızdan özellikle kurallara uymalarını istirham ediyoruz. Diğer taraftan alınan tedbirler ve getirilen kısıtlamalar ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumaya yönelik alınmıştır. Bununla ilgili bir sıkıntımız yok. Kısıtlamayla birlikte esnaflarımıza özellikle okulların kapatılmış olmasıyla maalesef okul servis araçları, kantinciler ve kahvehaneler ile ilgili sıkıntılı bir sürecimiz oluşmuştu. Önümüzdeki kış döneminde hükümetimiz ek bir esnaf paketi ortaya koymuş olur. Bundan bir şüphemiz yok. Bizler Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu bağlamda hükümetimizle, ilgili bakanlıklarımızla gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Olması ve açıklanması gereken esnaf paketinin içerisinde kredilerin ötelenmesi, hibe desteği verilmesi, özellikle 2020 yılı ile ilgili de vergi muafiyetinin ortaya konulması gibi gündem maddeleri ile birlikte gerekli çalışmayı yapacağız. Hem yerelde Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimizle birlikte, hem de merkezde hükümetimiz ve bakanlıklarımızla bu çalışmayı esnaf ve sanatkarlarımızın lehine, sıkıntısız atlatabilmesi için çalışmayı sağlamış olacağız.”

tedbir-gerekli-esnaf-dertli.jpeg

“ESNAF ZOR DURUMDA”

Alınan tedbirlerden en çok lokanta, pastane ve kafe işletmecilerinin etkileneceğinin altını çizen Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Bu işten en çok lokanta, pastane, kafe işletmecileri ve çalışanları etkilenecek. Türkiye genelinde çalışan ve işverenler olarak 2 milyon kişiyiz. Bizim 7 çeşit devletimize ve belediyemize vergi ödeme yükümlülüğümüz var. Bunun yanı sıra kira ödüyoruz. Bir lokantada en az 10 kişi çalışıyor. Bazı lokantalarda 35 kişi çalışarak evine ekmek götürüyor, geçimini sağlıyor. Lokanta, pastane, kafe kapatmayla bu hastalık bitmez. 15 gün boyunca yasak gelsin, herkes evde kalsın ve bu hastalığın önüne geçelim. Pazar yerleri, alışveriş merkezleri, toplu ulaşım araçları hala kalabalık. Burada sistemde bir yanlışlık var. Bu böyle olacağına biz devletimizden vergi muafiyeti isterdik, belediyeye ödeyeceğimiz bedellerden muaf olmak isterdik. Su, çöp vergisi, SGK primleri ve stopaj gibi ödeyeceğimiz birçok giderimiz var. Biz her zaman devletimizin

yanındayız. Biz nasıl devletin yanındaysak böyle bir zamanda devlet de bizim yanımızda olmalı. Şu anda esnaf batma durumunda. Vatandaşların lokanta ve kafelerde dip dibe oturduklarına dair yapılan eleştiriler gerçeği yansıtmıyor. Konya’da böyle bir durum söz konusu değil. 10 masası olan esnafımız 5’e, 20 masası olan esnaf 10’a düşürdü. Polisimiz kafe, pastane ve lokantalarda gerekli denetimlerde bulunuyor. Pandemi sürecinde devletimizin esnafımıza gerekli desteği vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü esnaf gerçekten zor durumda” diye konuştu.

tedbir-gerekli-esnaf-dertli.jpg

“BİRÇOK İŞYERİ KAPANDI VE DAHA DA KAPANACAK”

Koronavirüs süresince esnafa destek ve yardımlar yapılması gerektiğini belirten Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Normal şartlarda ciddi bir travma yaşayan esnafımız vardı. Şimdiye kadar yetkililerden 1 lira destek görmedik ve bundan sonrası için öyle bir umudumuz da yok. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı devam ediyor. Elektrik, su, doğalgaz, artan vergiler, sigorta primleri var. Bu konuda yapılandırma çıktı ama şu durumda esnaf borcunu nasıl ödeyecek? Esnafımızın tamamı bu alınan tedbirlerden yüzde 100 etkileniyor. Koronavirüsün Türkiye’ye ilk geldiği dönemde alınan tedbirler sonrası aylarca mekanlarımız kapalı kalmıştı. Açıldıktan sonra da yeni yeni normalleşme ve toparlanma sürecine girmişken tekrar böyle bir kısıtlamanın olması bizi adeta bitirdi. Birçok işyerimiz kapandı, bundan sonra da kapanacağını tahmin ediyorum. Birçok kez devletimizden hibe talebimiz oldu fakat bu talepten bir karşılık alamadık. Çekebilenler 25 bin lira kredi çekti, onların da artık günü geldi ve ödeyemiyorlar. Biz şu ana kadar ne bir eylem yaptık ne de devletimizin koyduğu kurala aykırı bir harekette bulunduk. Normalleşmeyi beklerken vakalar da hat safhaya çıktı. Tabii ki önce sağlık. Fakat bir işletme, işyeri kapatılıyorsa esnafa destek verilmeli, kira yardımı yapılmalı” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.