Tarımda süreklilik sigorta ile mümkün

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Tarım sigortası tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayan, gelecekte oluşabilecek olumsuzlukların tedbirini bugünden alan bir sistemdir. Kesinlikle yaptırılması lazım” dedi

Tarımda süreklilik sigorta ile mümkün
Yayınlanma:

İklim değişikliği dünyanın en önemli gündem maddelerinden biridir. Bir tarafta iklim değişikliğine bağlı doğal afetler, diğer tarafta sürdürülebilir gıdaya ulaşımda yaşanan sıkıntılar Türkiye’de de tarımı olumsuz etkiliyor ve üretimde değişikliklere yol açıyor.

Tarım sigortaları ise risklerin gerçekleşmesi halinde hasarların telafi edilmesi ve üretim kaybı yaşanmaması adına büyük önem taşıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, tarımsal üretim faaliyetini etkileyen çok sayıda faktörün olduğunu ifade ederek “Bu faktörlerin arasında iklimsel faktörler, hastalıklar, doğal afetler faktörleri bulunuyor. Üreticiler bu faktörlerle karşılaştıklarında ciddi ekonomik kayıplara uğruyor. Tarım sektöründe kontrol edilemeyen faktörler çok fazla. Bu nedenlerden dolayı da üretimin riski çok yüksek. Üretim faaliyetini yönetmek riski yönetmektir. Tarım sigortası bir risk yönetim stratejisidir” dedi.

“YAĞMURDAN KAÇARKEN DOLUYA TUTULMAYIN”

Bayramoğlu, tarım sektöründe ekonomik riskler, girdi fiyatlarının artması, uluslararası piyasalarda o ürünle ilgili olumlu-olumsuz meydana gelen değişimler ve doğal afetlerin yaşanmasıyla tarımda sigortalı olmanın önemine değindi.

Zeki Bayramoğlu, “Çiftçiler tüm bu olumsuz faktörler altında 7-8 ay boyunca üretim faaliyeti gerçekleştiriyor. Bu faktörlerin birinden kaçsanız diğerine tutuluyorsunuz. Riskin bu kadar fazla olduğu üretim faaliyetinde hâl böyleyken üreticinin bu riski yönetebilmesi gerekiyor. Risk yönetim stratejileri üretim faaliyetlerine göre değişir. Çiftçinin tarımsal üretim sürecinde muhtemel karşılaşabileceği her türlü riskleri dikkate alan bir tarım sigortaları sistemi bulunuyor. Çiftçi tarım sigortası yaptırarak riskten kaçınma, riski kontrol etmek gibi faaliyetlerden kaçınarak üretim faaliyetinin başarısı için çalışacak ve üretim faaliyetinin başarısızlığı dışındaki olumsuzlukların kaygısını yaşamayacak” dedi.

İklim değişikliğinin etkisi ve su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle Konya’da kuraklığın büyük bir risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Tohumu, toprağa atıyorsunuz; tohumun topraktan çıkış oranı bile son derece riskli. Biz de Ziraat Fakültesi olarak yaklaşık 2 bin dekar arazide tarımsal üretim faaliyetini gerçekleştiriyoruz. Tohumu toprağa atarken suluyoruz, sulama imkânımızın olmadığı yerde Allah’a dua ediyoruz. Başka yapacağımız bir şey yok. Tek yapabileceğimiz tarım sigortası. Çiftçilerin kayıplarını tarım sigortası karşılarsa çiftçilerin tarımda devamlılığı sağlanır. Sigortalar Türk toplumunun gıda güvenliğinin sağlanması için elzem bir durumdur. Tarım sigortaları tüm dünyanın konuştuğu ve gündeminde olan gıda arz güvenliğinin en önemli destekleyicisidir” diye konuştu.

“KONYA’DA SİGORTALILIK ORANI YÜZDE 30’LARDA”

Türkiye Tarım Sigortaları’nın dünyanın en gelişmiş sistemine sahip olduğunu ifade eden Bayramoğlu, dünya genelindeki tarım sigortalarının özelliklerine değindi. Bazı ülkelerde zorunlu tarım sigortaları olduğunun bilgisini veren Bayramoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Bazı ülkeler öncelikli ürünleri zorunlu sigorta altına alıyor. Hangi sigorta konusuysa herkes zorunlu sigorta yaptırıyor. Japonya’da pirinç yetiştirecekseniz tarım sigortası yaptırmalısınız. Sigortacılığın böyle olması gerekiyor. Zorunlu tarım sigortası Türkiye’de henüz uygulanmadı. Türkiye’de zorunluluk yok ama yönlendirme var. Yönlendirmeyle tarım sigortaları oranında yüzde 20’lere geldik. Şu anda bu oran Konya’da yüzde 30 civarında. Üreticiler ilk başlarda tarım sigortasını önemsemediler.10 sene önce tarımda sigortalatma oranı yüzde 1 oranlarındaydı. Ama şu anda Türkiye’de bitkisel ve hayvansal üretimde yüzde 20 civarında bir sigortalılık oranımız mevcut.”

“KONYALI ÇİFTÇİNİN BİLİNÇ DÜZEYİ YÜKSEK”

Konya çiftçilerinin sadece sigorta konusunda değil bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma konusunda da yeteneklerinin oldukça gelişmiş durumda olduğu bilgisini veren Bayramoğlu, “Türkiye genelindeki çiftçilerden Konya çiftçileri pozitif anlamda ayrışır. Konya çiftçisi Fransa’ya tohum bakmaya gidiyor, uluslararası fuarlara katılıyor. Tabi ki bunda STK’ların, Konya’da faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının, Konya’da bulunan üniversitelerin, MEVKA, KOP İdaresi ve belediyelerin çok ciddi katkıları olmuştur. Tarım alanında örnek projeler geliştiren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü var. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ülkedeki 47 ziraat fakültesinin içerisinde 3. sırada. Türkiye’nin en güçlü tarımsal kurum ve kuruluşlarının olduğu yerdeyiz. Hâl böyle olunca çiftçinin bilinç düzeyi yüksek. Çiftçiler bu nedenle tarım sigortalarından daha fazla faydalanabiliyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.