Tarihi ambarda korunan Ahmet Buğdayı'ndan rekor verim!

Türkiye’nin bulgur üretimindeki öncü firmalarından Duru Bulgur, 2018 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile başlattığı projeyle kaybolmaya yüz tutmuş “Ahmet Buğdayı”nı tarıma kazandırmayı başardı.

Tarihi ambarda korunan Ahmet Buğdayı'ndan rekor verim!
Yayınlanma:

Türkiye’nin bulgur üretimindeki öncü firmalarından Duru Bulgur, 2018 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile başlattığı projeyle kaybolmaya yüz tutmuş “Ahmet Buğdayı”nı tarıma kazandırmayı başardı. Karaman Taşkale Köyü’nde tarihi tahıl ambarlarında korunan bu 2 bin yıllık ata tohumu, titiz çalışmalar sonucunda yeniden üretildi ve çiftçilere dağıtıldı.

İLK EKİMDEN UMUT VERİCİ SONUÇLAR

“Ahmet Buğdayı”nın hızlı ıslah yöntemiyle geliştirilen tohumları, 3 yıllık arazi çalışmalarının ardından geçen yıl çiftçilerle buluşturuldu. İlk ekimde yaklaşık 200 dekar alandan 800 kilogram ürün elde edildi. Bu yıl ise tohumlar yeniden çiftçilere dağıtılarak ekim gerçekleştirildi.

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, bu ata tohumunun kuraklığa dayanıklılığı ve kıraç arazilere uygunluğu sayesinde Türk tarımı için büyük avantaj sağladığını belirtti. “Küresel ısınma koşullarında, Ahmet Buğdayı susuz tarım için önemli bir çözüm sunuyor. Üretimde asıl artışı önümüzdeki 3-4 yıl içinde göreceğiz” dedi.

1732692623-duru-gida-ykb-emin-duru.jpg

SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİYLE YERLİ ÜRETİM GÜÇLENİYOR

Projede iş birliği yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın ise, bu tarihi tohumun Türk ekonomisine kazandırılmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Üniversitenin sanayiyle gerçekleştirdiği bu tür iş birliklerinin, tarımsal üretimi artırmada ve ihracatı güçlendirmede kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

1732692617-bulgur-gorsel-2.jpg

LEZZETİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Üretilen “Ahmet Buğdayı”ndan yapılan bulgur, lezzeti ve eşsiz kokusuyla kullanıcıların beğenisini kazandı. Prof. Dr. Aydın, “Ahmet Buğdayı bulguru, hem kalite hem de aroma açısından büyük bir potansiyele sahip. Bu eşsiz ürünün, Türk tarımında kalıcı olacağına inanıyoruz” dedi.

1732692625-prof-dr-nevzat-aydin.jpg

Duru Bulgur ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin iş birliğiyle ata tohumu “Ahmet Buğdayı”nın genetik mirası korunarak gelecek nesillere aktarılacak ve Türk tarımı için önemli bir değer olmaya devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.