Sütün iyice tadı kaçtı
Ulusal Süt Konseyi merakla beklenen çiğ süt referans fiyatını 2 lira 80 kuruş olarak belirledi. Açıklanan rakam üreticiyi memnun etmedi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatına verilecek desteği açıkladı. Pakdemirli yaptığı açıklamada, “Ulusal Süt Konseyi 2021 Ocak-Nisan ayları için geçerli çiğ süt tavsiye satış fiyatını 2,80 TL/Lt olarak açıklamıştır. Bakanlığımızca da aynı dönemde çiğ süt desteği 30 kuruş olarak uygulanacaktır. Açıklanan bu çiğ süt tavsiye satış fiyatı ve 30 kuruş çiğ süt desteği ile paritenin 1,30’un üzerinde kalmasını sağlamış olacağız. Üreticimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Üreticiler açıklanan rakamların beklentilerinin altında kaldığını belirtirlerken, açıklanan rakamlardan memnun olmadıklarını dile getirdiler.
“3 LİRANIN ALTINDA OLMAMALIYDI”
Açıklanan rakamın süt üreticisini memnun etmediğini belirten Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, “Ulusal Süt Konseyi’nin ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamış olduğu rakamlar üreticinin beklentisinin altında kaldı. Satış fiyatı en az 3 lira olmalıydı. Biz daha önce de ‘destek istemiyoruz, süt ederinde satılsın’ dedik. Şu anki durumda üreticinin beklentisi karşılanamıyor. Üreticilerin destekleri ne zaman aldıkları belli değil. Bir de neden destekli olsun? Her şeyin bir ederi var. Bugün gidiyorsun, bakkaldan herhangi bir ürün alıyorsun, ederi ne ise onu ödüyorsun. Üreticiler süt en az 3-3,30 lira gibi rakamları istiyordu. Fakat onların isteklerini maalesef dinleyen olmadı. Bildiklerini okudular. Taban fiyatın 3 liranın üzeri olması gerekiyordu” diye konuştu.
“ÜRETİCİNİN DAHA ÇOK KAZANMASINI İSTİYORUZ”
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Meram İlçesi Süt Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan İşler, “Açıklanan süt referans fiyatı ve çiğ süt desteği üreticilerimize hayırlı olsun. Rakamlar üreticinin birçoğunu memnun etmemiştir. Süt Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği olarak tabi ki üreticimizin her zaman daha çok kazanmasını isteriz. Fakat ülkemiz bir yıla yakındır pandemi ile mücadele ediyor. Yine de buna rağmen devletimiz süt üretimini desteklemeye devam ediyor. Hükümetimizin 40 kuruş süt desteği ile üreticimiz, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ciddi destekler aldı. Süt ve hayvan üreticilerine yapılan bu destek Cumhuriyet tarihinde yapılmış en büyük destektir. İşletme tesislerimiz sütleri işlemeye ve pazarlamaya çaba sarf etmiştir. Konseyin yaptığı açıklamanın ardından Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanımız Tevfik Keskin’in konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımından sonra hem kendisine hem de Tarım Bakanımıza çok ağır ithamlarda bulunuldu. Zor bir süreçten geçiyoruz. Kaba yem başta olmak üzere maliyetler oldukça yüksek ama biz buna rağmen üretmeye, çabalamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.