Sütte sıkıntı büyük! Üretici zarar ediyor, tüketici alamıyor

Türkiye’nin farklı illerinde bulunan zincir marketlerde süt tedarikinde sıkıntıların yaşandığı ifade edilirken, süt reyonlarının boş kaldığına dair görüntüler paylaşılıyor.

Sütte sıkıntı büyük! Üretici zarar ediyor, tüketici alamıyor
Yayınlanma:

Vatandaşlar raflarda bütçelerine uygun süt ürünü bulamamaktan yakınırken, öte yandan ‘sanayicilerin süt bulamadığı’ yönünde görüşler aktarılıyor.

Konya’da birçok üretici, başta yem maliyetleri olmak üzere süt üretimindeki maliyet artışlarından dolayı sektörden çekildiklerini ifade ederlerken, süt ineklerini kesime gönderdiklerini belirtti.

"SEKTÖRDEKİ SORUN CİDDİ"

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şunları söylemişti:

“Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşıyor. Hem üretim hem de talep ayağındaki daralma, sektördeki ciddi sorunu gözler önüne seriyor. Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacaktır. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız.”

"FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Süt ürünlerinde yaşanan zamlara dair görüşlerini paylaşan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu şu ifadelere yer verdi:

“Rekabet kızışıyor. Süt fiyatları artmaya devam ediyor ve edecek. Sanayiciler kendi aralarında uzlaşarak fiyatı baskılamaya çalışıyor ama yeterince süt yok! Sanayicinin yeni misyonu süt tozu ithalatını açtırmak! Dikkatli olun! Önce ülke çiftçisini batır sonra yabancı çiftçiyi ihya et! Sonra Atatürk’e methiyeler düz! Bu nasıl bir ülke sevdası anlayamıyorum.

Süt ürünlerine gelen zamların öncelikli sebebi enerji maliyetleridir. Enerji fiyatı gübreyi, gübre tüm gıda ürünlerini etkiler. Buna karşı çiftçinin fiyatını baskılarsanız işte bu olur. Anlamayan kalmadı herhalde. Bu artış burada kalmayacak! Tarım yönetilmeyince olacağı budur!

Plan yok, strateji yok en önemlisi bilgiye saygı yok. Son 5 yılda ülke tarımı 10 yıl geriye gitti ve koşar adım gerilemeye mahkum! Yazık. Bunca potansiyel varken gerçekten yazık ve gereksiz. Tarımla siyaset yapılmaz!”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum