Sütte kriz büyüyor: Toplanan süt miktarı azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin veriler paylaşıldı.

Sütte kriz büyüyor: Toplanan süt miktarı azaldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin veriler paylaşıldı. Paylaşılan verilerde toplanan inek sütü miktarında yaşanan azalma dikkat çekiyor. Açıklanan verilere göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan tereyağı üretimi yüzde 55,7, ayran üretimi yüzde 28,6 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 11,5, yoğurt üretimi yüzde 9,7, içme sütü üretimi yüzde 8,4 ve toplanan inek sütü miktarı yüzde 5,7 azaldı.

YEM FİYATLARINA GELEN ZAMLAR ÜRETİCİLERİ ZORA SOKUYOR

Tarım ve hayvancılıkta dünyanın önde gelen ülkelerinden olan ve ‘kendi kendine yeten ülke’ olarak adlandırılan Türkiye’de uygulanan tarım politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunuluyor. Üreticiler girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı zarar ettiklerini vurgularken, başta yem fiyatları olmak üzere maliyetlerin düşürülmesini talep ediyor.

ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE TEPKİ BÜYÜK

Üreticiler, süt/yem paritesinde yaşanan düşüşe dikkat çekerken, Ulusal Süt Konseyi’ni göreve davet ediyor. Mağdur olduklarını dile getiren üreticiler, “Yem fiyatları 300 lirayı geçti ama üreticinin ürettiği süt fiyatları yerinde sayıyor. Yeme, mazota tüm girdi maliyetlerine gelen zamlara karşılık bugüne geldiğimizde halen 4,70 TL olan çiğ süt fiyatlarında, revize fiyat konusunda Gıda Komitesinden ve Ulusal Süt Konseyinden hala bir sonuç çıkmamıştır” şeklinde görüşlerini paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum