Süt ürünleri lisanslı depolarda tutulacak (Özel Haber)
Süt tozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı ve çedar peyniri gibi süt ürünlerinin planlı ve denetlenebilir bir şekilde depolanması ile ticaretinin kolaylaştırılması için lisanslı depo uygulaması başlıyor.
Süt ürünlerinin emniyetli ve uygun koşullarda depolanması ve ticaretinin kolaylaştırılması için lisanslı depo uygulamasına geçiliyor. Ticaret Bakanlığı’nın Süt Ürünleri Lisanslı Depo Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle standartları hazırlanan süt tozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı ve çedar peyniri gibi süt ürünlerinin emniyetli ve uygun koşullarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Buna göre, süt ürünlerinin depolanacağı lisanslı depolar, ürüne yabancı madde karışmayacak, kirlenmeyi önleyecek ve dış zararlardan koruyacak nitelikte olacak. Deponun taban ve duvarları yıkanabilir, toksik etki yaratmayacak malzemeden yapılacak. Süt ürünlerinin hangi sıcaklık ve nem oranında muhafaza edilmesi gerektiği de belirlenirken, lisanslı depo işletmesinin süt tozu ve peynir altı suyu tozu için lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 10 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi 3 bin 500 tondan, tereyağı ve çedar peyniri için lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 7 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi ise 2 bin 500 tondan az olamayacak. Üretiminden itibaren; yağsız süt tozu ve yağsız peyniraltı suyu tozu azami 18 ay, yarım yağlı süt tozu azami 15 ay, tam yağlı süt tozu azami 9 ay, yüksek yağlı süt tozu azami 6 ay, yağlı peyniraltı suyu tozu azami 12 ay, tereyağı ve çedar peyniri ise azami 24 ay süreyle lisanslı depolarda depolanabilecek. Süt ürünlerinin üretim zamanı, ürün sahibinin beyanı ile gerekli analiz ve incelemelerle tespit edilecek. Süt ürünlerinin depolama döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri, uygulama göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenerek, internet sayfasında ilan edilecek.
‘ÜRÜNLER RESMİ OLARAK KAYIT ALTINA ALINACAK’
Resmi gazetede yayımlanan kararla birlikte belirli süt ürünlerinin resmi olarak kayıt altına alınacağını belirten Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, “Süt ürünleri uygun ortamlarda depolanmazsa bozuluyor ve sağlığı tehdit ediyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda bu ürünlerin sağlıklı ve uygun ortamlarda depolanması yer alıyor. Bu sayede bu ürünler resmi olarak kayıt altına alınacak ve kontrolleri daha sıkı yapılacak. Hem kontrol ve kayıt altına almak için hem de depolama ve muhafaza etme şartları bakımından çok güzel bir uygulama. Buna benzer yönetmelik ve kanunların daha sık yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘KARARI UZUN ZAMANDIR BEKLİYORDUK’
Lisanslı süt depoculuğu tebliğini uzun süredir beklediklerini belirten Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız ise, “Süt ve süt ürünleriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorduk. Bunlardan birisi de süt piyasasındaki hızlı değişkenlik. Özellikle bazı dönemlerde talepten fazla süt üretildiğinden dolayı bu süt ürünlerinin depolanması gerekiyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı önümüzdeki süreçte süt ile ilgili sıkıntı yaşandığında süreci daha iyi yönetebilmek için böyle bir tebliğ oluşturdu. Bu uzun zamandır beklediğimiz bir tebliğdi. Tarım ve Orman Bakanlığı belli dönemlerde Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yurtdışına ihracat gerçekleştiriyor. Önümüzdeki süreçte aynı mısır ve buğdaydaki depolama gibi süt ve süt ürünlerinin de depolanmasını lisanslı hale getirecek. Tebliğde yer alan şartlara baktığımızda lisanslı depoculuk sistemine girecek olanlar büyük kurumlar olacaktır. Bu tip büyük firmalar üzerinden de planlı ve denetlenebilir bir üretim zinciri oluşturulmuş olacak. Tarım ve hayvancılık sektörünün en önemli problemlerinden birisi planlama ve denetimdi. Lisanslı depoculuk sistemi ile plan ve denetim daha rahat bir şekilde yapılabilecek” ifadelerinde bulundu.
Özel Haber : Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.