Süt üretimi alarm veriyor (Özel Haber)
DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Çiftçimiz artan maliyetlerden dolayı ineğine ayda 10 kg yem yediriyorsa bunu 5 kg düşürdü. Bu da otomatikman sütte verim düşüşüne sebep oluyor” diye konuştu
Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat 2019'a ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, toplanan inek sütü miktarı, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,8 azalarak 751 bin 17 ton olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi yüzde 16,5 azalarak 128 bin 986 tona indi. Aynı dönemde inek peyniri üretimi yüzde 2,8 azalışla 54 bin 757 tona düştü. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri üretimi ise yüzde 67,5 azalarak 743 tona geriledi. Yoğurt üretimi, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 düştü ve 89 bin 116 ton olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde ayran üretimi ise yüzde 1,8 azalarak 53 bin 527 tona düştü. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı, ortalama yüzde 3,5 ve protein oranı ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı, şubatta bir önceki aya göre yüzde 2,2 azaldı. Şubatta takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,8 azalış gösterdi.
“ÇİFTÇİ TASARRUF EDEREK HAYVANLARINA VERDİĞİ YEMİ AZALTTI”
Süt üretiminde yaşanan düşüşü değerlendiren Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, “2018 yılı içerisinde fabrika yem fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bununla birlikte çiftçinin maliyetleri yükseldi. Maliyetler yüzünden zarar eden kimi çiftçimiz ineklerini kestirmek zorunda kaldı. İneklerini kesmeyen çiftçi de tasarruf ederek hayvanlarına verdiği yemi azalttı. Mesela çiftçimiz ineğine ayda 10 kg yem yediriyorsa bunu 5 kg düşürdü. Bu da otomatikman verim düşüşüne sebep oluyor” diye konuştu.
“TALEBİN ARTMASIYLA BİRLİKTE SÜTÜN FİYATI 2 LİRANIN ÜZERİNDE OLACAKTIR”
1 Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye fiyatının litre başı 2 lira olarak belirlendiğini sözlerine ekleyen Edip Yıldız şunları aktardı: “Ulusal Süt Konseyi çiğ sütün tavsiye fiyatını 2018 yılı temmuz ayında litre başına 1,7 lira olarak belirledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, üretimde sürdürülebilirlik ile arz talep dengesinin sağlanması için süt destek primi fiyatlarını 2018'in son dört ayında 15 kuruş, 2019 yılı ocak-nisan dönemi için ise 25 kuruş olarak belirledi. Ve reel de sattığınız süt 1.95 kuruşa gelmişti. Süt-yem baritesine göre 1 litre süt sattığınızda 1 kilo 300 gram yem almanız gerekiyor. Bakanlığımızda almış olduğu yeni kararla arada oluşabilecek fiyat farkını kapatmaya çalışıyor. 2 lira çok ciddi bir rakam değil ama az da bir rakam değil. Ama Haziran ayında süt üretimimiz daha da azalacak ve süte olan talep artacaktır. Ocak ayı itibariyle hayvanlarımız doğum yapar. Buna orantılı olarak da süt üretimimiz artar. Haziran ayından sonra hayvanların gebeliğiyle birlikte süt üretimi azalır. Süte olan talebin artmasıyla birlikte sütün fiyatı 2 liranın üzerinde olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
Özel Haber : Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.