Süt üreticisi destek bekliyor (Özel Haber)

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Konya’nın süt ve et üretimiyle birinci sırada geldiğini ve bu yüzden sektördeki olumlu veya olumsuz her gelişmenin kendilerini birinci derecede etkilediğini söyledi.

Süt üreticisi destek bekliyor (Özel Haber)
Yayınlanma:

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Konya’nın yaklaşık bir Milyon ton süt üretimiyle Türkiye’nin en çok üretim yapan şehir olduğunu ifade etti. Yem fiyatlarına yapılan zammın üreticileri zor duruma soktuğunu ve yem fiyatlarında bir iyileşme yaşanmazsa süt üretiminde bazı sorunların yaşanabileceğini söyledi. Yem fiyatlarında yaşanan yükselmenin normal seyrine dönmesini beklediklerini ifade eden Edip Yıldız, “ Süt üretimi yapan çiftçimizin en büyük sorunlarından biri yem fiyatlarından yaşanan yükselme. Bir yıl içerisinde yüzde yüze yakın bir yem artışı yaşandı. Yem fiyatlarında yaşanan yükselmenin normal seyrine dönmesini bekliyoruz. Eğer yem fiyatları normal seyrine dönmeyecekse, süt fiyatlarının artmasını bekliyoruz. Fiyatı arttıkça süt üreticisi desteklenmeli.  1 litre sütle 1.3 kg yem alabilmeniz gerekiyor. Bu dünyada kabul görmüş bir formüldür. Artan yem fiyatlarıyla orantılı artmayan bir süt fiyatı var. Ulusal Süt Konseyinin soğutulmuş çiğ süt için referans fiyatı litre başına 1.70 lira olarak belirledi ve 15 Ağustos itibariyle uygulamaya konuldu. Bu rakam beklentilerimizin altında kaldı. Artan yem fiyatlarıyla orantılı artmayan bir süt fiyatı var. Üreticinin cebine yüzde 9'luk süt zammı yansımadan süt ürünlerinin raflarda yüzde 80 arttığını görüyoruz. Artan yem fiyatlarıyla orantılı artmayan bir süt fiyatı var” diye konuştu.

“MİLLETİMİZİN ALIN TERİYLE YURTDIŞINDAKİ ÇİFTÇİYİ FİNANSE ETMİŞ OLURUZ”

Süt üreticisinin, yem sanayi  ve süt sanayinde yaşanan ciddi fiyat artışları  arasında zarar ettiğini ifade eden Edip Yıldız, Hem yem sanayi hemde süt sanayisinde çok ciddi artışlar oldu. Arada kalan süt üreticisi oldu. Burada önemli olan üreticiyi korumak olmalı. Eğer üreticiyi koruyamazsanız, üreticinin krizi yönetim şekli bellidir. Yaptığınız işten zarar ediyorsanız, kendinizi korumaya alırsınız. Mevcuttaki ineklerinizi kestirirsiniz ve üretimden çıkarsınız. Üreticiyi koruyamazsanız inekler kesilir. İnekler kesilince üretilen süt yetersiz gelir ve ithal etmeye başlarsınız. Yurtdışından damızlık düve alınır, kaybedilen sütü yeniden kazanmaya çalışırsınız. Özetle, milletimizin alın teriyle yurtdışındaki çiftçiyi finanse etmiş oluruz. Şu anda üreticiyi destekleme maliyeti, ithalat edilecek olan ürünlerden çok daha düşüktür. Konuyla ilgili olarak Bakanımızla görüşme sağladık. Kendileri de bize yem fiyatlarının normal seyrine döneceğini ifade ettiler. Biz de şu an için beklemedeyiz” diye konuştu.

Özel Haber : Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.