Süt krizi TBMM’de: Böyle giderse süt bulamayacağız, USK nerede?

Süt üreticileri zarar ettikleri gerekçesi ile sektörden çekiliyor. Sektörden çekilen üreticilerin sayısı her geçen gün artarken, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanacak çiğ süt fiyatları hala belirsizliğini koruyor. İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel ve CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, sütte yaşanan ‘krize’ ilişkin TBMM’de açıklamalarda bulundu

Süt krizi TBMM’de: Böyle giderse süt bulamayacağız, USK nerede?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Son günlerde süt üreticilerinin, Ulusal Süt Konseyi’ne tepkileri giderek artıyor. Süt/yem paritesinde yaşanan düşüşe dikkat çeken üreticiler, girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı mağdur olduklarını ve üretim yapmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Süt üreticisi zarar ederken, sektörden çekilmeler yaşanıyor. Sektörde yaşanan çekilmelerin ardından toplanan süt miktarında azalma meydana geldi. Yaşanan tablo ile ilgili olarak görüşlerini paylaşan üreticiler, yanlış tarım politikalarının sonucu olarak ülke hayvancılığına darbe vurulduğunu kaydetti. Süt fiyatları belirsizliğini korurken, Türkiye’nin daha fazla süt ithal edeceğine dair iddialar ortaya atılıyor.

“TARIM VE HAYVANCILIK CAN ÇEKİŞİYOR”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin TBMM'de açıklamalarda bulundu. Erel, “Aksaraylı süt üreticilerimizden yoğun mesajlar almaktayız. Tarım ve hayvancılık can çekişiyor, ülke genelinde olduğu gibi Aksaray’ımızda da durum kötüye gidiyor. Burada da daha önce vurguladığımız gibi süt üreticileri artık dayanamayacak hâle geldi, inekler bir bir kesime gidiyor. İneklerin kesime gitmesi büyük bir felaketin habercisidir, çiğ süt fiyatları yerinde sayarken her girdinin fiyatı katlanıyor. Burada üreticinin borcuna borç, derdine dert oluyor. Süt üreticilerimizin yetkililerden talebi bir an önce çiğ süt fiyatlarında iyileştirme yapılmasıdır. Aksi takdirde, Allah’ım korusun, 20 liraya, 30 liraya bile süt bulamayacak hâle gelme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

“ÜRETİCİ PERİŞAN”

Üreticilerin sorunlarına değinen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, benim seçim bölgem olan Tekirdağ Çorlu’da çiftçilere sesleniyor ‘Ekin kardeşim, ekin ekebildiğiniz kadar; maliyetler yüksek, gübre yüksek, diğer girdiler yüksek olsun ama siz ekin’ diyor ama nasıl eksin çiftçi? Borç almış başını gidiyor. Eğer ekebiliyorsa Sayın Binali Yıldırım gelsin eksin bakalım, görsün tabloyu. Gübre ve mazot fiyatları uçmuş, anlık değişiyor; üre gübresi artık altın değerinde, altını geçmiş ama sizin daha bundan haberiniz yok diyorum ben. On beş gün önce mazotun litresi 16,31 lirayken bugün 20,44 lira yani bir depoda 300 lira fark var. Seçim öncesi vaatte bulundunuz, ‘Mazotun yarısı bizden, yarısı sizden’ dediniz. Nerede? Günler geldi geçti hâlâ hiçbir şey yok. Şimdi, 1 litre süt sattığı zaman çiftçi 800 gram yem alıyor. Süt üreticisi perişan, şu anda hayvanlarımız, ineklerimiz kesime gidiyor. Gelin, 20 kuruş olan prim desteğini 2 liraya çıkaralım, sütün fiyatını yenileyelim, Süt Konseyi toplansın diyoruz. Ama nerede?” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum