Suriyelilerin açtığı kayıtsız dükkanlar esnafın kabusu oldu (Özel Haber)

Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerin Konya’da açtığı kayıt dışı işletmeler haksız rekabete yol açıyor.

Suriyelilerin açtığı kayıtsız dükkanlar esnafın kabusu oldu (Özel Haber)
Yayınlanma:

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle ülkemize sığınan milyonlarca Suriyeli iş ve ekonomi hayatını ciddi oranda etkiliyor.  Suriye’den Konya’ya göç eden Suriyelilerin açtığı birçok dükkânın kayıtsız olması şehir esnafını oldukça rahatsız ediyor. Kayıt dışı dükkân çalıştıran mültecilere tahammüllerinin kalmadığını belirten Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, “Suriyelilerin açtığı birçok dükkânın Oda kaydı ve iş yeri açma ruhsatı bulunmuyor. Tahminlerimize göre şu an 300’e yakın kayıt dışı çalışan bakkal dükkânı var. Bunlardan bazılarının vergi levhası olsa bile, iş yeri açma ruhsatı ve Oda kayıtları yok. Uzun zamandır bu konuyla ilgili yetkilere çağrıda bulunuyoruz ama bu bir devlet politikası olduğu için pek bir şey yapılamıyordu. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili belediyelerimizin Zabıta Müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdik ve olumlu neticeler aldık. Toplantıda alınan kararla kayıt dışı dükkânlara yaptırım uygulanacak” diye konuştu.

Suriyelilerin de vatandaşlarımız gibi kayıtlı çalışmaları gerektiğini aktaran Göner, “Şu an Odamıza kayıtlı 25-30’a yakın Suriyeli  var.  Suriyeliler ’de bizim gibi iş yeri ruhsatı alıp, odalara kayıt yaptırıp vergi ödesin. Bizimle aynı şartlarda dükkân açtıktan sonra rekabet edebiliriz” şeklinde konuştu.

‘KAYIT DIŞI SALONLAR GENELLİKLE MAHALLE ARALARINA AÇILIYOR’

 Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok ise  Konya’da fazla sayıda kayıtsız kuaför ve berber bulunduğunu, bunların büyük bölümünün Suriyeli olduğunu söyledi. Kayıt dışı çalışan kuaför salonlarının kendileri için büyük bir sorun yarattığını belirten Baranok, “Konya genelinde kayıt dışı çok salon var fakat şu anda bizim tespit edip yetkililere bildirdiğimiz salon sayısı yaklaşık 250 civarında. Konya’nın büyük bir şehir olması ve nüfusunun fazla olması sebebiyle haberimiz olmadan salonlar açılıyor ve bunları tespit etmek pek de kolay olmuyor. Kayıt dışı salonların genellikle mahalle aralarında Suriyeliler tarafından açıldığını görüyoruz. Konya’nın Selçuklu Karatay ve Meram olmak üzere tüm bölgelerinde kayıt dışı berber ve kuaförler olduğu şikâyetlerini aldık” dedi.

Konya Berberler ve Kuaförler Odası olarak kayıt dışı çalışan berber salonlarıyla mücadele edeceklerini belirten Başkan Baranok, “Geçtiğimiz günlerde ilçe belediyelerimizin Zabıta Müdürleri, Zabıta Büyükşehir Daire Başkanları, Maliye Başkanları ve Belediye Başkanları ile bir toplantı gerçekleştirdik.  Toplantıdan alınan ortak karar ile bu kayıtsız iş yerlerinde ortak bir mücadele verilecek ve bu iş yerlerine il etapta  bin 254 lira ceza verilecek” dedi.

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum