Stratejist-Yazar Haluk Ünaldı, Stratejik Yönetimi Anlattı
Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa Stratejist-Yazar Haluk Ünaldı konuk oldu. Ünaldı, genç iş adamlarına “Stratejik Yönetim” hakkında detaylı sunum yaptı.
Çok sayıda Genç MÜSİAD üyesinin katıldığı konferansta konuşan Stratejist-Yazar Haluk Ünaldı, “Strateji, toplumların kendi geleceklerini güven altına almak üzere yaptıklarıdır. Buradaki toplum kelimesinin yerine, devletinizi, şirketinizi veya ailenizi de koyacak olsanız doğrudur. Geleceğinizi güven altına almalısınız.
Sizlerin bir amacı ve bu amaca uygun yıllık sayısal değerleri olmalı yoksa başarıdan söz edemezsiniz. Yani amacınıza ulaşabilmek için yıllık sayısal verileriniz mutlaka olmalıdır. Rakiplerinizden daha çok çalışarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Çok çalışmak kötü bir şey değildir. Ancak stratejiniz yoksa sabaha kadar da çalışsanız bir fayda göremezsiniz. Dolayısıyla önce hedeflerinizi, sonrasında ise hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinize dair sorular sorarak stratejilerinizi belirlemelisiniz.
Güçlü yanınızı bilin ve o yönde ilerleyin. Bu şirketleriniz içinde geçerlidir. Güçlü tarafınıza yatırım yapın ve dış dünyadaki fırsatları takip edin ve birçok fırsatla karşı karşıya geldiğiniz zaman güçlü yanınız ile hareket edin. Strateji bu kadar basit aslında... Şimdi, bir şirket patronu veya şirket üst yöneticisinin durumunu düşünelim. Bütün mücadelesi, şirketinin öncelikle geleceğini güven altına almaya ve başarılı olmasını sağlamaya yönelik olarak devam etmektedir. Bunu gerçekleştirmek üzere, işini daha iyi yapmak, operasyonlarını yönetmek ve iyileştirmek, diğer bir ifade ile kalitesini arttırmak üzere, orta kademe yöneticilerini yönlendirir. Diğer bütün zamanlarında ise buna gece uykudan uyandığı anlar da dâhil olmak üzere, şirketinin daha başarılı olması için hızlı, farklı çözümler üretmeye çalışır. O halde gerçek stratejistler, şirketlerin patronları veya üst yöneticileridir.
Bir kurum için stratejiler, öncelikle o kurumun hayatta kalmasını, daha sonra da hedeflerine ulaşmak üzere başarılı olmasını sağlayan fikirlerdir. Bu nedenle bir kurum dışarıdan, finansal kaynak dâhil, her şeyi bulabilir ancak ‘strateji’ adını verebileceğimiz fark oluşturacak bir fikir ithal edemez. Bu nedenle strateji ve stratejik düşünce, bir kurumun sahip olabileceği en kıymetli varlığıdır. Yönetim danışmanları ise şirketlere, sektörün özellikleri dâhil, evrensel doğruları aktarır. Ancak herkesin ulaşabileceği evrensel doğrular ‘strateji’ değildir ve karar vericiye hızlı, farklı çözümler sunmaz. Bu nedenle özellikle danışmanlar sadece stratejik düşüncenin önemini anlatabilir, yalnızca strateji üretmek için uygun ortamın nasıl oluşturabileceğini gösterir.
Uzlaşı sizin veya rakiplerinizin uymak zorunda olduğu kurallar bütünüdür. Eğer kendi sektörünüzde bir uzlaşı bulabilirseniz ve uzlaşıyı kırabilirseniz gerçek strateji o zaman başlıyor demektir. Yasak olmayan her şey serbesttir. Şirketinizi büyütmek, sağlıklı bir şekilde yaşatmak ve sizden sonra da sürdürülebilir olması için çalışmalısınız. Bunu yaparken de finansal tabloları sağlıklı bir şekilde takip etmelisiniz. Eğer, finansal tabloları iyi bir şekilde analiz edemezseniz şirketiniz için tehlikeli olabilir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.