Sigara fiyatlarında ÖTV düzenlemesi: Kritik karar Resmi Gazete'de

Türkiye'de sigara ve tütün ürünlerine yönelik ÖTV düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigara fiyatlarında ÖTV düzenlemesi: Kritik karar Resmi Gazete'de
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar kapsamında, sigara ve bazı tütün ürünlerinden alınan ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 57'ye düşürüldü. Asgari maktu ÖTV tutarları ise 1.1114 TL'den 1.4249 TL'ye yükseltildi.

Bu düzenlemenin uygulaması Haziran ayına ötelendiği için, söz konusu düzenleme nedeniyle sigara fiyatlarında bir değişiklik yaşanması beklenmiyor. Ancak yılbaşı itibariyle enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yükselişten kaynaklı olarak sigara markaları tarafından fiyatlara zam yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor.

DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, sigara ve bazı tütün ürünlerinden alınan ÖTV oranı yüzde 63'ten yüzde 57'ye düşürüldü. Asgari maktu ÖTV tutarları ise 1.1114 TL'den 1.4249 TL'ye yükseltildi.
Bu düzenleme ile sigara ve tütün ürünlerinin ÖTV matrahı da artacak. ÖTV matrahı, bir ürünün nihai fiyatına ÖTV oranının çarpılmasıyla bulunan tutardır. ÖTV matrahının artması, nihai fiyatın da artması anlamına gelir.

SİGARA FİYATLARINDA ZAM BEKLENİYOR
Sigara fiyatlarında ÖTV düzenlemesi nedeniyle bir değişiklik yaşanması beklenmiyor. Ancak yılbaşı itibariyle enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yükselişten kaynaklı olarak sigara markaları tarafından fiyatlara zam yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor.

Sigara fiyatlarına yapılan zamlar genellikle ÖTV düzenlemelerinden sonra gerçekleşiyor. Bu nedenle, sigara fiyatlarına Haziran ayından sonra zam yapılması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.