Şener’den ekonomi politikalarına tepki: Kur isyan etti
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, kur yükselişini eleştirerek, “Kur yükselişi felaketin, bütün ekonomik göstergelerde kötüye gidişin habercisidir. Damat Bakan Berat Albayrak, rekabetçi kur politikası uyguluyoruz dese de hiçbir politika filan uygulanmadığı ortadadır” dedi.
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ve CHP Konya İl Başkanı Av. Barış Bektaş, gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erhan Dargeçit’i ziyaret ettiler. Ziyarette Türkiye’nin ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunan Şener, dolardaki yükselişin yanlış politikalar sonucu oluştuğuna işaret etti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı ve ekonomideki uygulanan politikaları eleştiren Şener, “Doların son aylarda yapmış olduğu artış, ekonomimizin içinde bulunduğu durumun göstergesidir. Kurun yükselişi, sadece Türk lirasının değerini gösteren bir ölçü değildir aynı zamanda ekonominin barometresi gibidir. Kur yükselişi felaketin ve bütün ekonomik göstergelerde kötüye gidişin habercisidir. Her şeyden önce milli paramızın değeri düşüyor, paramız pul oluyor. İkinci olarak da bütün dünyaya sattığımız malları daha ucuza satıyoruz. Damat Bakan Berat Albayrak, rekabetçi kur politikası uyguluyoruz dese de hiçbir politika filan uygulanmadığı ortadadır. Ekonomi politikasının bozuk olması sebebiyle hükümetin iradesi dışında kur sürekli yükseliyor. Hükümet, kuru politikalarıyla kontrol edemiyor. Aylardır “kur yükselmesin” diye piyasaya kredi pompalanıyor. Fakat bu politikalar kuru düşürmedi. Devletin Merkez Bankası rezervlerinden tutalım da bankaların dövizlerine varıncaya kadar hepsi piyasaya verildi. Hükümet, elindeki tüm mermileri kullanmasına rağmen kuru düşüremedi. Dolayısıyla Sayın Bakan Berat Albayrak’ın rekabetçi kur politikası izliyoruz demesi bir palavradan ibarettir. Çünkü söylediği hiçbir söz yerine gelmiyor ve düşürmeye çalıştığı kur isyan etmiş, ayaklanmış vaziyettedir” dedi.
“İHRACATÇILAR 1 DOLARA SATTIKLARI MALI ŞİMDİ 80 SENTE SATIYOR”
Milletvekili Şener, Türkiye’den mal alan ithalatçıların kurdaki artışından dolayı daha ucuza mal aldıklarını söyleyerek ihracatçıların bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdi. Şener, Türkiye’den mal alan veya mal yaptıran firmaların, kurdaki artışı bahane ederek daha ucuza mal aldıklarının bilgisini verdi. İstanbul’da birçok ihracatçının bu durumdan rahatsız olduğunu söyleyen Şener, “Yurt dışındaki ithalatçılar Türkiye’deki ihracatçılara, doların yükselişinden dolayı 1 dolara aldıkları malı 80 sente almaya başlıyorlar. Türkiye’deki piyasanın durumunu Türkiye’den mal alan firmalar çok iyi biliyor ve bunu en iyi şekilde değerlendiriyorlar. Dolar yükseldiği anda daha önceki aldığı fiyattan mal almıyorlar, daha ucuzdan alıyorlar. Türkiye’deki ihracatçılar da mecbur kalarak yurt dışındaki ithalatçının fiyatına itiraz edemiyor. Türkiye’deki birçok ihracatçıyla bu konuyu konuştuk. Firmalarımız, dolar ne kadar artarsa ithalatçıların da mal fiyatlarını düşürdüklerini söylediler. Dolayısıyla ürettiğimiz ürünleri daha ucuza satıyoruz” diye konuştu.
“ŞU ANDA YAŞANAN DEVALÜASYONDUR”
Kur artışının aynı zamanda enflasyonu da artırdığına değinen Milletvekili Şener, “Dolarla ne işimiz var” söylemlerine de cevap verdi. Üreticinin birçok malzemesini dolar üzerinden aldığına dikkat çeken Şener, “Tüketim malları, tarım girdilerinin çoğu ve gıda fiyatları kur arttığı zaman artıyor. Şu anda yaşanan devalüasyondur. Türk parasının kıymeti düşüyor. Vatandaşlarımızın kullandığı ürünlerin yükselmesinin yanında dış borçlarımız da kur artışından etkileniyor. 431 milyar dolar Türkiye’nin dış borcu bulunuyor. Son bir buçuk ayda kurdaki artış 100 kuruşa yaklaştı. Bu artışla 430 milyar lira olan dış borcumuz lira cinsinden artış gösterdi. Durduk yere devletin borcu ve bütçe açığı artmış oluyor. Bunların yanında borçların faizleri, kamu-özel işbirliğiyle yapılan projelerin ödenmesi, otoyollar, havalimanı yapımlarının ödemeleri dolar üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla dolar artığı zaman devletin ödediği paralar da artmış oluyor. Bu sefer bütçe açık verdiği zaman, memur maaşları düşürülmeye çalışılıyor, emekli maaşları düşmeye başlıyor, bazı alanlara zam geliyor. Gezi olayları sırasında dolar 1,85 liradan 1,92 liraya yükseldi. Aradaki fark 7 kuruş oldu. Gezi olaylarında dolar 7 kuruş arttı diye o dönemde hükümet, “Bu vatan hainleri yüzünden dolar attı” diye demeç verdi. Kabahati hemen, Gezi olaylarına ve destekçilerine yüklediler. Şimdi bir buçuk ay içerisinde dolar 7 kuruş değil neredeyse 100 kuruş arttı. Gezi’ye göre bu artış 15 kattır. Bunu yapan vatan hainleri kimlerdir. Burada vatan hainleri, ekonomiyi idare edemeyenler, doları zapt edemeyenlerdir. Bir ekonomide bozulma varsa, bunun sorumlusu hükümettir. Genel ekonomi politikasına sahip tek güç devlettir. Çünkü doların artışı yanlış uygulanan politikaların sonucudur” diye konuştu.
“GELECEĞİMİZ İÇİN TEHLİKELİ BİR HÜKÜMET VAR”
Türkiye’nin ileri teknolojik ürünler üretip pazarlama yapması gerektiğine değinen Şener, Türkiye’nin ileri teknoloji ihracatının yüzde 5’lerde gibi düşük rakamlarda seyrettiğini belirtti. Türkiye’nin milli gelirinin 749 milyar dolar olduğunu hatırlatan Şener, “ABD’deki 4 teknoloji firmasının piyasa değeri 5 trilyon doların üzerindedir. Sadece bir firmanın piyasa değeri Türkiye’nin milli gelirinin 3 katıdır. Sayın Cumhurbaşkanımıza veya Damat Bakan’a bunu sorsak Türkiye’nin dünya lideri olduğunu söylerler. Bu nasıl dünya liderliğidir. Türkiye, dünya ile rekabet etmeyi bilmeyen, küresel rekabetin ne olduğunu göremeyen bir iktidarın elindedir. 80’li yıllarda bile Türkiye dünyadaki 15’inci büyük ekonomi olmuştu. Şimdiki durumda Türk ekonomisi 19, 20’inci sıralarda. Daha önceki yıllara göre daha kötü durumda olmamızın göstergesi de mevcut hükümetin küresel rekabette başarılı olmadığıdır. Rekabet için iş yaratılmamıştır. Sadece bugün için değil, geleceğimiz içinde tehlikeli bir hükümet vardır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.