Şekerde bir an önce önlem alınmalı

Son dönemlerde bazı marketlerin raflarında şeker bulunmadığı gözlenirken, yaşanan tablo “Şekerde stokçuluk var mı?” şeklinde soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Ayrıca, Konya’da şeker pancarı üreten çiftçilerin, ürünün gelir getirmediği gerekçesiyle farklı ürünlere yönelmesi de şekerde bir an önce önlem alınması gerektiğini gözler önüne seriyor

Şekerde bir an önce önlem alınmalı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Salgın süreci, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, temel besin maddelerinde fiyat artışına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde ayçiçek yağı stoğu kalmadığına ve fiyatların artacağına ilişkin haberlerin yayınlanması üzerine Türkiye’nin birçok yerinde vatandaşlar marketlere adeta hücum ederek raflardaki yağları boşaltmıştı. Son dönemlerde bazı marketlerin raflarında şeker bulunmadığı gözlenirken, yaşanan tablo “Şekerde stokçuluk var mı?” şeklinde soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Stokçuluk iddiaları sürerken, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da stokçuluğa ve fahiş fiyatlara karşı denetimler devam ediyor. Öte yandan pancar üretiminde girdi maliyetlerinde yaşanan artışlardan dolayı Konya’da üreticiler farklı ürünlere yönelmişti. Pancar üretiminde ciddi manada düşüş yaşandığı ifade edilirken, maliyetlerde yaşanan artışlara müdahale edilmemesi durumunda Türkiye’de ‘şeker krizi’ yaşanabileceği ifade edilmişti.

sekerde-bir-an-once-onlem-alinmali.jpg

“ÇİFTÇİLER ŞEKER PANCARINI BIRAKTI”

11 Ağustos 2021 tarihinde gazetemizde yayımladığımız haberde Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil ve Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, pancar fiyatlarının girdi maliyetlerine göre düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, bunun yapılmaması durumunda çiftçilerin pancar üretiminden vazgeçeceklerini ve A kotası şeker pancarı baz alım kesim fiyatının en az 600 TL olmasını istemişlerdi. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlara değinen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil şu ifadeleri kullanmıştı: “Şeker pancarının ana girdisi olan üre gübresi fiyatları yükseldi. Tohum, ilaç, elektrik vesairenin yanında pancar işçiliği hep zamlandı. Girdi maliyetleri bu kadar artarken şeker pancarı için verilecek taban fiyat üretici ile konuşularak belirlenmeli. Geçen yıl açıklanan fiyat üreticiye fayda sağlamadı. 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım fiyatı en az 600 lira olmalı. Bu yıl şeker pancarı ekiminde yüzde 30 düşüş var. Şeker pancarı eken çiftçiler mısır, arpa, buğday gibi ürünlere yönelmeye başladı. Eğer çiftçinin istediği fiyat olmazsa esas düşüş gelecek yıl olacak. Şeker üretiminde Türkiye’miz şeker krizine girebilir. Fiyatları fabrikalar belirliyor ama çiftçinin tarlada çektiği eziyeti kimse bilmiyor. Çiftçinin emeği göz ardı edilmemeli. Pancar fiyatları girdi fiyatlarına göre düzenlenmeli.”

sekerde-bir-an-once-onlem-alinmali-001.jpg

“PANCAR ÜRETİMİNİ BIRAKMAK İSTEYENLER ARTIYOR”

Üreticilerin yüksek girdi maliyetleri altında adeta ezildiğini dile getiren Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Devletimiz pancar üretimini artırmak için girdi maliyetlerindeki artışı göz önüne alarak fiyat açıklamalıdır. Girdi maliyetlerinin afaki yükselişi, pancar üreticilerimizi perişan etti. Çiftçiler, ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Sahadaki üreticilerimizin sıkıntılarını dikkate almadıkları için uygulanan yanlış politikalar karşısında çaresiz kalan ve ağır masraf altında ezilen üreticilerimiz, üretimden kaçıyor. Saha ziyaretlerimizde gördüğümüz artan aşırı maliyetler ve teslimde yaşanan sorunlardan dolayı pancar üretimini bırakmak isteyen üreticilerimiz gün geçtikçe artmaktadır. Pancar fiyatları, güncel girdi fiyatlarına göre düzenlenmelidir. Gübre, ilaç, tohum, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji, işçilik ve diğer girdilerin fiyatları geçen yıla göre yarı yarıya arttı. Ancak ziyaret ettiğimiz, yıllardır pancar ekimi yapan üreticilerimiz gelecek yıl ekimi bırakacaklarını belirtmektedirler. Bu sezon ise uzun yıllardır pancar ekimi yapan üreticilerimiz yaklaşık 90 bin ton kota iadesi yapmışlardır. Devletimiz tarafından gerekli iyileştirmeler yapılmaz, müdahale edilmezse şeker üretimi bitebilir. Şeker pancarı üretimi, üreticiler ile fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmakta. Artık üretimin azalmasından dolayı sadece A kotası şeker pancarı alıyorlar. Şeker pancar üreticisi çiftçilere daha çok önem verilmeli, gereken iyileştirmeler yapılarak üretimin artması için büyük önem arz etmektedir” şeklinde görüşlerini paylaşmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.