Sanayici seviniyor inşaatçı üzülüyor

Sanayi üretim endeksi sonuçları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 8,8 yükseldi. Sanayideki yükseliş sürerken, diğer yandan inşaat hammadde fiyatlarındaki artış sektörü olumsuz etkiliyor

Sanayici seviniyor inşaatçı üzülüyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, şubatta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 5,71 artış oldu. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, şubatta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,8 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta, ocak ayına kıyasla yüzde 0,1 arttı. Söz konusu ayda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi önceki aya göre yüzde 2,3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 0,8 artış görüldü. Sanayi üretimi yükselişini 7’inci aya taşırken, inşaat hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sektörü olumsuz yönde etkiliyor.

sanayici-seviniyor-insaatci-uzuluyor.jpeg

“TÜRKİYE’YE GÜÇ VERİYOR”

Üretimde yaşanan artışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Sanayi Odası (KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “Bütün dünyada olduğu gibi biz de pandemi şartlarında üretim gerçekleştiriyor, faaliyetler yürütüyoruz. Pandeminin ilk dönemlerinde organize sanayi bölgelerimizde de üretim düşüşü yaşandı. Tekstil, otomotiv ve beyaz eşya gibi bazı sektörler duruşa geçti. Dolayısıyla bu sektörlerimizin yoğun olduğu organize sanayi bölgelerimizde üretimler ciddi oranda düşmüştü. Fakat geçtiğimiz yılın Haziran ayında normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte üretim arttı ve bu pozitif seyrini sürdürüyor. 64 binin üzerinde işletmemizin faaliyet gösterdiği organize sanayi bölgelerimizden gelen bilgiler, güzel haberler Türkiye’ye güç veriyor. 2021’de organize sanayi bölgelerimizdeki elektrik tüketiminde yüzde 8 artış görüyoruz. Bu doğrudan üretim artışı demektir. İnşallah ilk çeyreği üretim artışıyla tamamlayacağız” diye konuştu.

“OSB’LER TÜRKİYE’NİN ÜRETİM ÜSLERİ”

Organize sanayi bölgelerinin üretime ve istihdama büyük katkı sağladığını kaydeden Başkan Kütükcü, “81 ilimizin tamamında 351 organize sanayi bölgemiz var. Bunların 257’si üretimde, diğerlerinde kamulaştırma süreçleri devam ediyor. Organize sanayi bölgelerimizde hali hazırda 64 binin üzerinde işletmemiz faaliyet gösteriyor. Bu firmalarımız Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 35’ini, yani yaklaşık 3’te birini gerçekleştiriyor. İstihdam açısından baktığımızda organize sanayi bölgelerimizde 2 milyon 200 binin üzerinde doğrudan istihdam var. Bu da Türkiye’de sanayide çalışan yaklaşık 5 milyon 600 bin çalışanın yüzde 40’ına tekabül ediyor. Yani organize sanayi bölgelerimiz Türkiye’nin üretim üsleri ve üretimin ana merkezleri durumunda” şeklinde konuştu.

sanayici-seviniyor-insaatci-uzuluyor-001.jpeg

“İNŞAAT MALİYETLERİ ARTTI”

İnşaat sektöründe malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını belirten Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, inşaat malzemeleri fiyatlarında önemli artışlar olduğunu söyledi. “Fiyat artışları nedeniyle hammadde şoku ve tedarik sorunu yaşanıyor” diyen Başkan Gökhan Küçük, “İnşaat demiri, bakır, kereste ve çimento fiyatlarında ciddi fiyat artışları meydana geldi. Aşılama faaliyetleri ile pandeminin kontrol altına alınma çabaları, tedarik ve siparişlerdeki talebi arttırdı. Bu talep artışı küresel ölçekte emtia, enerji ve özellikle navlun fiyatlarında önemli artışlara yol açtı. Türkiye’de yerli yük konteyner üreticisi bulunmuyor. İthalatın yavaşlaması yanında ihracattaki artış, boş konteyner sıkıntısını üst seviyeye çıkardı. Siparişler depolarda bekliyor. Pandemi döneminde başarılı performans sergileyen ihracatçı firmalar, lojistik problemleri nedeniyle ürünlerini ihraç edemiyor. Bu süreçte navlunda yaşanan artış da maliyetleri ciddi şekilde arttırdı. Plastik hammadde fiyatlarında 6 ayda dolar bazında yüzde 100-150 aralığında fiyat artışları oldu” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.