Rekolte düşecek! (Özel Haber)

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu mayıs ayında yağışların az olması ve son olarak yaşanan dolu afeti nedeniyle buğdayda rekoltenin 2 milyonun altına düşebileceğini açıkladı.

Rekolte düşecek! (Özel Haber)
Yayınlanma:

Zor günler geçiren çiftçiye bir kötü haberde Ziraat Mühendisleri Odası’ndan geldi. Her geçen yıl ekim alanı daralan buğdayda mayıs ayının yağışsız geçmesi ve son zamanlarda yaşanan dolu afeti nedeniyle rekoltede büyük düşüş bekleniyor. Kış mevsimi ve nisan ayı yağışlarının istenilen seviyede gerçekleşmesi ile birlikte  buğdayda rekolte 2.5 milyon tonun üzerinde bekleniyordu. Ancak mayıs ayının kurak geçmesi ve akabinde yaşanan dolu afeti buğday üreticisinin umutlarını söndürdü.

“OLUMSUZ GELİŞMELER ÜRÜNLERDE KALİTEYİ DE ETKİLEDİ”

Son süreçte yaşanan olumsuz durumlar sebebiyle rekoltenin 2 milyon tonun altına düşebileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “2018 yılında Konya Ovası’nda 2 buçuk milyon ton buğday üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl ise sonbahar, kış ve nisan yağışları istediğimiz düzeyde gerçekleşti. Ova, buğday ekim sezonunda 300 milimetreye yakın yağış aldı. Ama maalesef mayıs ayında 20 mm’nin altında yağış gerçekleşti. Mayıs yağışları beklentilerimizin çok altında kaldı. Sezonun başlangıcında bölgemizde 2 buçuk milyon ton civarında buğday, 1.2 milyon ton civarında da arpa rekoltesi bekliyorduk.  Ama yaşadığımız sıkıntılı süreç ve mayıs kuraklığıyla birlikte buğdayda rekoltenin 2 milyon tonun altına düşebileceğini öngörüyoruz. Çünkü gezdiğimiz kuru tarım alanlarında bitkiler çok iştahlı gelişti ama arkası gelmedi. Ayrıca bu olumsuz gelişmeler ürünlerde kaliteyi de etkiledi” dedi.

“ÇİFTÇİNİN BELİ İYİCE BÜKÜLMÜŞ DURUMDA”

Dolu yağışında ekili arazileri zarar gören çiftçilere bazı tavsiyelerde bulunan Başkan Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle bölgemizin yüzde 80’ininde hububat tarımı yapılıyor. Kuru tarım alanlarında çiftçinin geliri çok düşük. Dolu yağışıyla birlikte çiftçinin beli iyice bükülmüş durumda. Özellikle sulu tarım yapan ve arazisi zarar görmüş çiftçilerimize de birkaç öneride bulunmak istiyorum. Arpa ve buğday ekimi yapan çiftçilerimizin eğer hayvanları varsa hasar tespitinden sonra ürünü silaja hasat etsin ve akabinde yağlık ayçiçeği ekimi yapsınlar. Bu şekilde çiftçilerimiz az da olsa zararlarının bir kısmını telafi edebilirler. Hasat dönemine girdik ve bölgemizde ilk arpa hasadı yapıldı. Ama özellikle bu yağışlarla birlikte tarlalardaki nem oranı çok arttı. Çiftçilerimiz ürünlerini sağlıklı bir neme ulaştıktan sonra hasat etmeli.”

“ÇİFTÇİLERİMİZİ ARPA VE BUĞDAYDAN KAÇIRMAMAMIZ GEREKİYOR”

Konya’da su kaynaklarının olumlu kullanılabilmesi için çiftçinin buğday ve arpa ekiminden kaçırılmaması gerektiğine vurgu yapan Soylu, “Konya’da su kaynaklarını olumlu ve optimum kullanmak ve suyu az tüketen ekinlerin ekimini yaygınlaştırmak istiyorsak çiftçilerimizi arpa, buğday tarımından kaçırmamamız gerekiyor. Ama böyle afet durumlarında çiftçilerimiz desteklenmez ve  daha zor duruma düşerse bu kaçış daha da hızlanacaktır” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİMİZİN ÜRETİM YAPAMAYACAK HALE GELEBİLME RİSKİ VAR”

Devletin tarım sigortası olsun, olmasın dolu afetinden zarar gören bütün çiftçilere destek vermesi gerektiğinin altını çizen Süleyman Soylu, “Dolu yağışı Konya’nın 16 ilçesinde yaklaşık 160 bin dekarın üzerinde bir alanda ekonomik zararlara yol açtı. Dolu yağışının en yıkıcı etkisi buğday ve hububatta oldu. Dolu yağışı baharlık ürünlerde de ciddi zararlar yaptı ama mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates vb. baharlık ürün bitkilerimiz ilk gelişme dönemlerinde olduğu için bunlarda zararı telafi etme imkanımız var. Arpa, buğday, kanola ve sebze bitkilerimizde telafi edilemez zararlar yaşandı. Özellikle tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimize muhakkak devletimizin el uzatması lazım. Çünkü çiftçilerimiz bu yıl çok sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Çiftçilerimizin girdi maliyetleri çok yükseldi, bir de bunun üzerine böyle bir darbe yemeleri bölgemizdeki çiftçilerimizi çok daha zor duruma sokacaktır. Önümüzdeki yıl birçok çiftçimizin üretim yapamayacak hale gelebilme riski var. Bu sebeple sigortası olsun olmasın devletimizin bütün bu çiftçilerimizle yakından ilgilenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.