Patates üretimi Konya’ya kayıyor (Özel Haber)
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “ Son yıllarda Niğde ve Nevşehir illerinde ekim alanının azalması sebebiyle, Konya patates üretiminin merkezi haline gelmeye başladı" diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük patates üretim alanlarının bulunduğu Niğde ve Nevşehir’de patates ekim alanlarında yaşanan azalma nedeniyle patates üretimi Konya’ya kaymaya başladı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye genelinde üretilen patatesin yüzde 15’i Konya Ovası’ndan karşılanıyor. Elde edilen verilere göre Konya’da 2018 yılında 148 bin 333 dekar alanda 611 bin ton patates üretimi yapıldı. Türkiye’de ise toplamda 1 milyon 359 bin dekar olan patates ekim alanında 4 milyon 550 bin ton patates üretimi gerçekleşti. Açıklanan rakamlara göre Konya Ovası Türkiye genelinde patates ekim alanları ve patates üretiminde Niğde’den sonra ikinci sırada yer aldı. Bir diğer veriye göre 2018 yılında Türkiye geneli dekar başına ortalama 3 bin 348 kg patates üretilirken, Konya Ovası’nda dekar başına 4 bin 126 kg olarak belirlendi.
“OVADA DAHA ÇOK SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİYLE EKİM YAPILIYOR”
Türkiye'de patates üretiminde Niğde'nin önde olmasına karşın, Konya'nın da bu alanda son yıllarda önemli atılımlar yaparak patates üretiminde merkez olmaya başladığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “ Son yıllarda Niğde ve Nevşehir illerinde ekim alanının azalması sebebiyle, Konya Patates üretiminin merkezi haline gelmeye başladı. Konya’daki ekimlerin % 90'ı firmalarla sözleşmeli ekimlerden oluşuyor. Sözleşmeli üretim modelinde firmalar çiftçinin bütün masraflarını karşılıyorlar ve hasat yapıldıktan sonra üründen düşüyorlar. Bu üretim modeli finansman olarak zor durumda olan çiftçimizin de işine geliyor” dedi.
Konya Ovasındaki patates ekim alanlarında bu yıl yaptıkları incelemeler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Soylu, “Konya’da modern sulama teknikleriyle bilinçli patates üretimi yapılıyor. Ovadaki gözlemlerimizden ekim alanlarının geçen yılki seviyeyi koruduğu ve bir miktarda artış olduğunu tahmin etmekteyiz. Geçtiğimiz dönemde kimyasal gübre kullanımı çok aşırıydı. Son zamanlara orgonominarel gübre dediğimiz ve kimyasal oranı azaltılmış gübre çeşitleri kullanılmaya başlandı. Bu da çiftçilerin ovayı ve toprağı bitiriyor gibi şikâyetlerini bir nebze olsun azaltmış görünüyor ” ifadelerini kullandı.
“PATATES EKİMİNE BAŞLAYAN ÇİFTÇİ, BIRAKAMIYOR”
Patates üretimine başlayan bir çiftçinin ekimi kolay kolay bırakamadığını sözlerine ekleyen Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Patates üretimine başlayan bir çiftçi kolaylıkla bu ürünü ekmeyi bırakamıyor. Çünkü patates üretimine özel dikim makineleri, alet ve ekipmanlar alınıyor. Bu alet ve ekipmanları alan çiftçi ciddi bir masraf yapmış oluyor. Bu sebeple çiftçi ‘bu sene patates ekiyim seneye ekmeyeyim’ diyemiyor. Aksi takdirde çiftçi aldığı alet ve ekipmandan zarar eder. Bu sebeple patates ekimine başlayan bir çiftçi uzunca bir süre patates ekimini devam ettiriyor”
“NEVŞEHİR VE NİĞDE’DE YAPILAN HATALARA DÜŞMEYELİM”
Patates üreticisine tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Patates tarımı yapılan bölgelerde hastalık ve zararlılardan en az etkilenmek için ekim nöbeti çok önemlidir. Ayrıca şeker pancarının önce ve sonra patates dikimi yapılması durumunda topraktan geçen hastalıkların yoğunluğunu artırma riski vardır. Patates, bir çapa bitkisi olduğu için temiz ve iyi havalanmış bir toprak bırakır. Bu nedenle ekim nöbeti sırasında önemli bir yeri vardır. Her yıl üst üste patates dikimi yapılan tarlalarda topraktan geçen hastalıkların yoğunluğu artmakta, verimde önemli azalmalar meydana gelmektedir. Bu nedenle her yıl üst üste aynı tarlaya patates dikilmemelidir. Patates verimi ve üretimi artırmak veya en azından aynı seviyede tutabilmek için her 3 yılda bir tohumluğun değiştirilmesi ve virüsten ari tohumluk kullanılması gerekmektedir. Aşırı gübre kullanımından kaçınılması gerekir. Nevşehir ve Niğde ‘de yapılan hataların Konya Bölgesinde tekrarlanmaması patates tarımının sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olması gerekir” uyarılarında bulundu.
Özel Haber: Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.