ÖTV indirimi bitti araç satışları durdu (Özel Haber)

ÖTV indiriminin geçen ay bitmesi ile birlikte sıfır araçlar galerilere hapsolurken galeri sahipleri yetkililerden fiyatalar da indirim yapılması talebinde bulundu.

ÖTV indirimi bitti araç satışları durdu (Özel Haber)
Yayınlanma:

Trafiğe kayıtlı araç sayısı geçen ay sonu itibarıyla 23 milyon 86 bin 900 oldu.  Geçen ay trafiğe kaydı yapılan toplam 67 bin 621 taşıt içinde otomobil yüzde 56,9 ile ilk sırada yer aldı. Geçen yıla göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında yüzde 30 azalma gerçekleşti. Trafiğe kayıtlı 12 milyon 493 bin 57 adet otomobil içerisinde LPG'li otomobil oranı yüzde 37,7 oldu. Türkiye’de son yılların en durgun araç alım-satım sezonu yaşanıyor. Mevcut araç fiyatlarının kurdan etkilenmesi ve iyice pahalılaşması vatandaşların yeni bir araç almasına engel oluyor. Ekonomik krizin yaşandığı ülkemizde kur fiyatlarının yükselmesi araba fiyatlarını da yükseltti. Bu sektörde hizmet veren, araç alımı ve satışı yapan Acıbadem Otomotiv Sahibi Abdullah Acıbadem,  piyasada şuan bir durgunluğun bulunduğunu ve sıfır araç satışı yapan galerilerin oldukça zor durumda olduğunu söyledi. Abdullah Acıbadem, “Galeriler ellerindeki sıfır araçları satamıyor. 2019 model araçlar şöyle dursun, ellerindeki 2018 model sıfır araçları eritmeye çalışıyor. Hal böyle olunca ikinci elde de bir durgunluk oluşuyor. Bu durgunluğun sebebini araç fiyatlarının yüksek olması olarak gösterebiliriz. Şu an araç sahipleri araç fiyatlarının yüksek olması sebebi ile elindeki aracı tutuyor. Herkes şu an araba piyasasında elindeki aracı satarak onun yerine bir araç koymanın çok zor olduğunu biliyor. Bir kişi 2 yaşında bir aracı 100 bin TL’ye satıyor ama yeni aracı 200 bin TL’ye alıyor. Bu yüzden herkes elindeki aracı tutuyor. Bu sıfır araç fiyatlarının pahalı olması ikinci el araç fiyatlarını da etkiliyor. 4-5 ay önce 60 bin TL’ye sattığımız araçları tekrar geri almak istediğimizde bize 80-85 bin TL fiyat biçiyorlar. Sattığımız bir aracın yerini dolduramıyoruz”  ifadelerini kullandı.

“ARAÇ SATIŞINDA LPG’Lİ ARAÇLAR ÖN PLANDA BULUNUYOR”

Araç alım-satım piyasasında araç kiralama şirketlerinin de etkili olduğunu söyleyen Acıbadem Otomotiv Sahibi Abdullah Acıbadem, “Araç kiralama şirketleri her zaman sıfır ve sıfır ayarında araçlar kullanılır ve insanların hizmetine sunardı. Bu araçları daha sonra yenileri ile değiştirir bu ikinci el konumuna düşen araçları satardı. Bu firmalar sayesinde piyasada bir rahatlama ve hareketlilik olurdu. Artık onlarda elindeki araçları tutuyor ve hemen değiştirmiyor. Piyasayı rahatlatan bir etken daha böylelikle ortadan kalktı. Tabi tüm bu olumsuzluklara rağmen ikinci el satışları piyasa pahalı olsa da gerçekleşiyor. Satışlarımız, geçen seneye göre oldukça düşük durumda.  En çok satışı bu sıra LPG’li araç gruplarında yapıyoruz. Akaryakıt fiyatlarının çok yükseldiği bu dönemde benzinli ve dizel araçlar daha az tercih ediliyor. Tabi bunun tek nedeni bu değil. Bizim burada satışını yaptığımız araçlar yurt dışı patentli. Bu araçlar üretildiği ülkede egzoz salınımını engellemek amacıyla özel bir yapıda üretiliyor. Bizim ülkemizde kullanılan yakıt kalitesi oldukça düşük ve ince bir yakıt. Bu özel araçlarda fazla yakıt tüketimine neden olacağı için hesaplı olsun diye LPG’li araçları tercih ediyor. Bu sektörde birden fazla şube ile çeşitli il ve ilçelerde hizmet veren arkadaşlar şu an tek tek şubeleri kapatıyor veya bu şubeleri tek bir yerde birleştiriyor. Gelecek adına hepimiz kaygılıyız. Tabi ki devletimiz her şeyi hesaplıyordur. Ama biz devletimizden yeni indirimler, kolaylıklar sağlamasını bekliyoruz. Bu şartlar altında bizim varlığımızı sürdürmemiz pek kolay gözükmüyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Kuş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.