Otomobil piyasası yıl sonuna düzelecek (Özel Haber)

Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten dolayı otomobil üretiminin durmasıyla piyasalarda sıfır otomobil bulma sorunu ortaya çıktı. Konya’daki sıfır otomobil tedarik firmalarının satış müdürleri, bu durumun en az iki ay süreceğini belirttiler.

Otomobil piyasası yıl sonuna düzelecek (Özel Haber)
Yayınlanma:
Güncelleme:

İlk olarak 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve mart ayında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, otomobil piyasasını adeta yerle bir etti. Otomobil üretim fabrikalarının virüsten dolayı 2 ay kadar üretim yapmaması,  otomobil alacakları ikinci el oto galerilerine yöneltti. 1 ve 2 yaşındaki ikinci el otomobiller oto galerilerde de tükenince, otomobil piyasası birden yükseldi. Fiyatların yükselmesi fabrikaların araç üretimine yetişememesinden kaynaklanırken, diğer sebep ise konut ve taşıt kredilerinde uygulanan düşük faizli krediler oldu. Vatandaşa kolaylık sağlayacak düşük faizli kredi uygulaması Türkiye’de fırsatçılara yaradı. MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yönelik soru önergesinde fırsatçılık yaparak fiyatları yükselten satıcılara cezai işlem yapılıp yapılmayacağını sordu. Diğer yandan Konya’da sıfır ve ikinci el otomobil tedarik firmaları yetkililerinden  Koyuncu Fiat Otomotiv Kurumsal İletişim Yöneticisi Erol Barış, bu durumun otomobil fabrikalarının kapalı olmasından kaynaklandığını söyledi. Kia Motorcu Otomotiv Satış Müdürü Adem Ödev de, arzın talebi karşılayamadığını bu durumun yaklaşık 2 ay sonra düzeleceğinin analizini yaptı.

otomobil-piyasasi-yil-sonuna-duzelecek.jpg

BARIŞ: SIFIR ARAÇ STOĞU BİTTİ

Koyuncu Fiat Otomotiv Kurumsal İletişim Yöneticisi Erol Barış, pandemiden dolayı otomobil üretim fabrikalarının durduğunu  ve belli bir süre üretim yapılamadığını söyledi. Pandemi sürecinde ayrıca otomobil satışlarının yoğun olmadığını belirten Barış, haziran ayında özellikle sıfır otomobile bir anda taleplerin arttığını dile getirdi. Ülkemizin otomobil tedarikinin dışardan karşılandığını hatırlatan Barış, “Fabrikaların üretimi durdurmasıyla plazalarda sıfır otomobiller de tükendi. Haziran ayında sıfır otomobile talep bir anda arttı. Birçok plazada otomobiller satıldı. Şu anki süreçte sıfır otomobil almak isteyen müşteriler için anında sipariş veriliyor, ancak fabrikalar da buna hemen yetişemiyor. Şu anki süreçte Kurban Bayramı’ndan hemen önceye randevularımızı aldık. Sıfır araç almak isteyen müşterilerimizin araçları bu tarihte gelmeye başlayacak. Bunun yanında Koyuncu Otomotiv olarak Türkiye’nin birçok ilinde 1 ve 2 yaşındaki ikinci el otomobilleri satın almaya başladı. Konyalı vatandaşlarımızın otomobil ihtiyacını karşılamak için başlattığımız bu girişimle satışlarımızı yapmaya devam ediyoruz" dedi.

otomobil-piyasasi-yil-sonuna-duzelecek-001.jpg

ÖDEV: YENİ DÖNEMDE FİYATLAR ARTACAK

Kia Motorcu Otomotiv Satış Müdürü Adem Ödev, Türkiye’deki otomotiv satan plazalarda sıfır araçların tükendiğini söyledi. Haziran ayında sıfır otomotive talebin bir anda yoğunlaştığının altını çizen Ödev, “Pandemiden sonra yeni normal döneme geçişle konutta olduğu gibi otomotivde de talep fazlalaştı. Nisan ve mayıs ayına göre haziran ayında talepler yüzde 300-400 oranında arttı diyebiliriz.  Bu durum tüm dünyada bir anda meydana gelince, fabrikalar siparişlere yetişemez duruma geldi. Şu anda araba almak isteyen bir müşterinin en az iki ay beklemesi gerekiyor. Acil otomotiv ihtiyacı olanlar da ikinci ellere yöneldi. İkinci el otomobil piyasası gereğinden fazla yükseldi. Otomobile göre fiyatlar 10 bin lira ile 40 bin lira arası yükseldi. 1 ve 2 yaşındaki lüks diyeceğimiz otomotivler sıfır fiyatına satılıyor. Şu anda sıfır ve ikinci el otomotiv piyasası yükselmeye devam edecek. Fiyatların yıl sonunda normale dönmesini bekliyoruz. Bunların yanında yedek parça sıkıntısı da yaşanmaya başlandı. 2020 yılı piyasasının bu şekilde sonlanacağını ve yeni yılda normale dönüş olacağını bekliyoruz” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ KARA, FIRSATÇILARA DENETİM İÇİN SORU ÖNERGESİ VERDİ

MHP Konya Milletvekili ve aynı zamanda Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Esin Kara, konut ve araç piyasasının yükselmesinin fırsatçılar tarafından yapıldığını belirterek, bunlara bir denetim gelip gelmemesi konusunu soru önergesiyle sordu. TBMM resmi internet sayfasından alınan Kara’nın cevaplaması için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sorduğu soru önergesinde şu ifadeler yer aldı; “Emlak ve araç piyasasının canlandırmak için birinci ve ikinci el konut ve araçlara yönelik uygulanan düşük faizli krediler sayesinde birçok vatandaşımız ev ve araç sahibi olma girişiminde bulunmaktadır. Piyasayı canlandırmak, vatandaşımızın konut ve taşıt ihtiyacını karşılamak için yapılan faiz indirimleri karşısında, fırsatçılar nedeniyle hem sanal hem de gerçek pazarlarda konut ve taşıt fiyatları yükselmiştir. Vatandaşın lehine olacak durum fırsatçılara yaramıştır. Bu durum vatandaşın talebinin azalmasına neden olabilecektir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

Düşük faiz uygulaması sonrasında emlak ve araç piyasasında yaşanan fiyat artışından haksız kazanç elde edenlere yönelik bir cezai yaptırım uygulaması planlanmakta mıdır?

Konut ve araç fiyatlarında yaşanan artışa yönelik satıcıları keyfiyetten men etmeye yönelik fiyat belirleme kriterleri oluşturulması hakkında bir çalışma planlanmakta mıdır?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.