MÜSİAD Konya Libya’da iş geliştirme programı yaptı
MÜSİAD Konya Şubesi, ekonomik ilişkileri artırmak, insani ilişkileri pekiştirmek amacıyla üyelerinden oluşan bir heyetle Libya’ya iş geliştirme seyahati gerçekleştirdi.
MÜSİAD Konya Şubesi, ekonomik ilişkileri artırmak, insani ilişkileri pekiştirmek amacıyla üyelerinden oluşan bir heyetle Libya’ya iş geliştirme seyahati gerçekleştirdi.
Üyelerinden oluşan bir heyetle Libya’ya iş geliştirme seyahati gerçekleştiren MÜSİAD Konya Şubesi, Libya ile Konya arasındaki ticareti artırmak için çeşitli araştırmalar yürütüyor.
Libya’nın ticaret açısından önemli bir ülke olduğunu belirten MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, Konya’nın Libya ile ticaret yapmaya oldukça müsait bir şehir olduğunu vurguladı. Libya’da çok sıcak karşılandıklarını belirten Kağnıcı, “Tarihten gelen kardeşliğimizi pekiştirmek amacıyla her iki tarafın da karşılıklı görüşmeleri vardı. Üst düzey ağırlandık. Libya Trablus Büyükelçimiz Kenan Yılmaz'ı ve Ticaret Başmüşavirimizi ziyaret ettik. Ticaret Sanayi ve Ziraat Odası Başkanı Mohamed Al- Raied'i Bey ile bir araya geldik. Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Sağlık Bakanımızla beraber bir toplantı gerçekleştirdik. Bizim buraya geliş amacımız sadece ticaret yapmak ya da ekonomik ilişkileri geliştirmek değil. Biz MÜSİAD olarak bir derdi, davası olan iş adamları derneğiyiz. Ekonomi bizim dostluğumuzu, kardeşliğimizi pekiştirmek için bir araçtır.” ifadelerinde bulundu.
“KONYA, LİBYA İLE TİCARET YAPMAYA ÇOK MÜSAİT BİR ŞEHİR”
Konya’nın, Libya ile ticaret yapmaya uygun bir şehir olduğunu vurgulayan Kağnıcı, “Konya, imkânları itibariyle Libya ile ticaret yapmaya çok müsait bir şehir. Tarım noktasında zaten kendisini ispat etmiş bir şehir. Güzel bir model olabilir. Konya’nın imkanları burası için bulunmaz bir nimettir. Gerçekten inanılmaz bir ilgileri ve bizden beklentileri var. Ancak bu, suistimal edilmemesi gereken büyük bir avantaj. Bu güvenin kaybolmaması gerekiyor. Özellikle son askeri operasyonlardaki desteğimiz onların Türkiye’ye olan sevgi ve saygılarını perçinlemiş. Türkiye’ye ve Türk insanına karşı güven ve sıcakkanlılıkları var. MÜSİAD Libya Şubesi de bizi çok güzel ağırladı. Her noktada yanımızdalar. Murtaza Karanfil Başkanımızın himayesinde tüm profesyonel kadrolarıyla güzel bir organizasyon yapıldı. Her bölgeden Belediye Başkanları geldi. Toplantılarda konuşmalarını yaptılar. İnşallah bu şekilde ilişkileri geliştireceğiz.” sözlerine yer verdi.
“LİBYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ PEKİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Ekonomik yatırımlarla birlikte ilişkileri de geliştirmek istediklerini belirten Kağnıcı, “Ekonomik araçları kullanarak ilişkilerimizi daha çok geliştirmek istiyoruz. Belki bir dönem sekteye uğrayan dostluk ilişkilerimizi pekiştirmek istiyoruz. Bu bölgelerde yatırım yapılmasının temel amacı, bizim sahip olduğumuz teknoloji ve birikimin, buradaki imkanlarla birleştirilmesi ve Afrika’ya açılan bir kapı olan Libya’nın gelişimine karşılıklı kazan-kazan politikasıyla katkı sağlamaktır. Libya’nın yetkili makamları tarafından Türkiye’ye çok güzel bir ilgi var. Burada bize karşı hiçbir ayrım yok. Muhalif kanadı dahi bizi iş birliği için davet ediyor. Güzel imkanların olduğu bir yer. Tarım konusunda çok verimli toprakları var. Sanayileşmek istiyorlar. Mali imkanları yerinde. Ama teknolojik altyapımızdan faydalanmak istiyorlar. Ciddi yatırım fırsatları var. Petrol gelirleri çok fazla ama bazı sektörlerde teknolojik yatırımlara ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Özellikle petrokimya, cam sektörü, çimento, alçı üretimi, makine imalatı gibi sektörlerde ihtiyaçlar yer alıyor.” şeklinde aktardı.
“TÜRKİYE’DEN BEKLENTİLERİ BÜYÜK”
Libya’nın, Türkiye’ye olan beklentisinin büyük olduğunu söyleyen Kağnıcı, “Bizim tarım bilgimizden faydalanmak istiyorlar. Çünkü verimli ve sulak arazileri var. Turizmi de geliştirmek istiyorlar. Burada birçok inşaat yarım kalmış. Çok büyük otel inşaatları var. Hep yarım bırakılmış. Tamamlanırsa buranın turizmine önemli katkı sağlar. Herhangi bir güvenlik problemiyle karşılaşmadık. Gayet güvenli. Silah, çatışma, asker, polis gibi herhangi bir olay yok. İnsanlar normal hayatlarına devam ediyorlar. Bir dönem sıkıntılar yaşanmış ama şu anda stabil görünüyor. Ulaşım konularında da hiçbir sorun yok. Oteller rahat ve güvenli. Türk Hava Yolları’nın da buraya uçması gerekiyor. Aynı zamanda şu anda bir fuar var. Türkiye’den de katılımcılar var. Birçok ülke bu fuarda katılımcı olarak bulunuyor. Buralarda ciddi iş fırsatlarının olduğunu görüyoruz. Beraber yatırım yapma ruhuna sahip iş adamları da var. Türkiye’ye çok güveniyorlar. Türkiye’den beklentileri büyük. Bizim daha çok burada olmamız gerekiyor. Bu çerçevede sık aralıklarla Libya seyahatleri gerçekleştirmek gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.
Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.