Miras Paylaşımında yeni dönem!.. Artık en çok payı bu kardeşler alacak…
Miras, bir kişinin ölümü üzerine geride kalan mal varlığının tamamı veya bir kısmıdır. Miras paylaşımı, miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıların aralarında yaptıkları bir anlaşma veya mahkeme kararı ile gerçekleşir.
Türkiye'de miras paylaşımı, Medeni Kanun'un 495-676. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu hükümlere göre, miras paylaşımında en çok payı miras bırakanın altsoyu alır. Altsoy, miras bırakanın çocukları, torunları, torunlarının çocukları ve daha sonraki kuşaklardan olan soyundan gelenlerdir.
Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olan sağ kalan eş, mirasın 1/4'ünü alır. Kalan 3/4'lük pay, miras bırakanın altsoyu arasında eşit olarak paylaştırılır.
Örneğin, miras bırakan evli ve 2 çocuğu varsa, mirasın 1/4'ü sağ kalan eşe, kalan 3/4'lük pay ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Her bir çocuk, mirasın 3/8'ini alır. Miras bırakan altsoyu olmadan evli ise, sağ kalan eş mirasın tamamına sahip olur.
Miras bırakan altsoyu ve eşi olmadan ise, miras anne ve babaya kalır. Anne ve baba, mirasın eşit olarak paylaşırlar. Sonuç olarak, miras paylaşımında en çok payı miras bırakanın altsoyu alır. Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı ise, mirasın 1/4'ünü alır. Miras bırakan altsoyu olmadan evli ise, sağ kalan eş mirasın tamamına sahip olur. Miras bırakan altsoyu ve eşi olmadan ise, miras anne ve babaya kalır.
Kız çocukları mirastan ne kadar pay alır?
Türkiye'de miras paylaşımında, kız çocukları da erkek çocuklarla eşit pay alır. Medeni Kanun'un 497. maddesine göre, miras bırakanın altsoyu, yani çocukları ve torunları mirasın eşit paylarına sahiptir. Bu nedenle, kız çocukları da erkek çocuklarla aynı oranda miras alır.
Miras paylaşımında eşit payın istisnası
Miras paylaşımında eşit payın istisnası, miras bırakanın mirasçılarına farklı oranlarda pay bıraktığı durumlardır. Miras bırakan, vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mirasçılarına farklı oranlarda pay bırakabilir. Ancak, bu paylar miras bırakanın altsoyu için saklı payı ihlal etmemelidir.
Saklı pay, miras bırakanın altsoyu için mirasın en az yarısıdır. Miras bırakan, miras sözleşmesi ile altsoyuna ait saklı payı ihlal edemez. Saklı payı ihlal eden miras sözleşmesi, mahkeme tarafından iptal edilebilir.
Sonuç olarak, miras paylaşımında en çok payı miras bırakanın altsoyu alır. Kız çocukları da erkek çocuklarla eşit pay alır. Ancak, miras bırakan, mirasçılarına farklı oranlarda pay bırakabilir. Bu durumda, miras bırakanın altsoyu için saklı pay ihlal edilmemelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.