Mimarlar artık imza atamayacak (Özel Haber)
Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni düzenleme ile birlikte mimarlar artık yapı ruhsatlarında imza atamayacak.
Muhabir: Gamze Erdoğan
Resmi Gazete`de 2 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanan tebliğ ile Aralık 2017`de değiştirilen TS 8737 nolu Yapı Ruhsatı Formu`nun uygulanması mecburi hale getirildi ve mimarlık-mühendislik tasarım hizmetleri kapsamında yapıların proje, hesap ve çizimlerini hazırlayan proje müelliflerinin yapı ruhsatlarına yönelik ıslak imza zorunluluğu kaldırıldı. Yeni standarda göre idare yetkilileri dışında yalnızca yapı denetim şirket yetkilisinin ıslak imzasının alınması yapı ruhsatı düzenlenmesi için yeterli olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, 31 Mayıs 2018 tarihinde Mekansal Adres Kayıt Sistemi`nde (MAKS) değişiklik yaparak bu uygulamayı başlattı.
“MİMARLARIN İMZA YETKİSİ KALDIRILMAMALI”
Yapı ruhsatlarında mimarların imza yetkisinin kaldırılmasına ilişkin Mimar İsmail Ünsal değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mimarlık mesleği ile uyuşmayan yeni düzenlemeler yaptığını ifade eden İsmail Ünsal, “Mimarlar Odası anayasanın verdiği yetki ile toplumun, ulusun ve ülkenin çıkarlarına karşı işlenebilecek suçları önlemek amacıyla davalar açmaktadır. Yeni yürürlüğe giren Yapı Ruhsatı, mimarları toplum gözünde etkisizleştirmek, yetkisizleştirmek, küçük düşürmek amacıyla düzenlenmiştir. Yapılan bu düzenleme anayasaya aykırıdır. Mimarlık mesleği, fikir ve sanat eserleri kanunu gereği sanat eseridir. Bir heykeltraşın sanat eserinin altına imzasına atması nasıl engellenemezse mimarlarında imza yetkisi kaldırılmamalıydı” diye konuştu.
“YAPILARIN MEVZUATA AYKIRI YAPILMASINI SAĞLAYACAK”
Yapı ruhsatında proje müelliflerinin imzalarının kaldırılması düzenlemesinin meydana getireceği olumsuzluklar hakkında da bilgi veren İsmail Ünsal, “Getirilen yeni düzenleme yapıların mevzuata aykırı yapılmasını sağlayacak, yapılar projeyi üreten mimarlar tarafından kontrol edilemeyecek. Aynı zamanda denetimleri zorlaştıracak, özellikle tadilat projelerinde müelliflerin haberi bile olmadan değişiklik yapılabilmesinin önünü açacak ve sahte mimar/mühendisleri arttıracak. Mimarların yapıların denetlenmesinde veya projeye uygun yapılmasında ciddi rolleri bulunmaktadır. Alınan karar bu rollerin ve görevlerin yapılmasının önüne geçecektir ” dedi.
“MİMARLAR TASARIM YAPMADAN DİĞER KURULUŞLAR PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞMAZ”
Bir takım çevrelerin inşaat sektöründen ciddi kazançlar elde ettiğini söyleyen Mimar İsmail Ünsal, Türkiye ve dünyada yapı sektörlerinin çok farklı olduğunu ifade etti. Ünsal, “Her ülkenin kendi has düzenlemeleri bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde mimarlar her zaman meslekte doktorlarla eşdeğer görülmektedir. Tasarıma dönük eserler inşa eden mimarlar birçok ülkede yapının ortaya çıkmasında öncüdürler. Avrupa’da mimarlar tasarım yapmadan ve proje hazırlamadan hiçbir kuruluş o proje üzerine çalışmaz. Öncelikle bir eserin ortaya çıkması gerekmektedir. Daha sonra diğer mühendislik birimleri de o eserin var olabilmesi için gerekli teknik hesaplarını yapmaktadır. Dünyanın birçok yerinde sistem bu şekildedir. Ama Türkiye’de mimarların mesleklerini yapamaz hale gelmesi kişisel rantların ve çıkar gruplarının ön plana çıkması ile ilişkilidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.