‘Milli ve yerli kağıt üretimine geçilmeli’ (Özel Haber)
Kitap fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu belirten Eğitimci ve Nokta Kırtasiye İşletmecisi Rafet Ebabil, yerli kağıdın üretilmesi ile kitap fiyatlarının düşeceğini söyledi
Muhabir: Gamze Erdoğan
Dolar kurundaki yükselmeden dolayı kırtasiye ürünlerinde fiyatların arttığını söyleyen İşletmeci Rafet Ebabil satışların iyi gittiğini ifade etti. Özellikle ithal ürünlerde fiyatların yüzde 70 oranında arttığını belirten Rafet Ebabil, “25 TL olan bir kitabın fiyatı 45 TL’ye kadar yükseldi. Bizde bu noktada çareyi geçen yıl basılan kitapları indirimli olarak satmakta gördük. 45 TL’lik kitabı öğrenci alamadığı için geçen yılki baskıları 15 TL’den satıyoruz. 12 TL olan bir kalem de 20 TL’ye yükseldi.Elimizden geldiğince öğrencilere fiyat konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fiyatlar yüksek olsada öğrenciler mecburen kitap ve kalem almak zorunda kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre okullarda kitap listesi verilmeyecek ve sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği kitaplar kullanılacak. İlköğretimde bu durum biraz zayıf ama üniversiteye hazırlık öğrencileri sınava daha iyi hazırlanmak adına mecburen kitap almak zorunda kalıyorlar. 12 yıl önce 1 milyon aday sınav için yarışıyorken şimdi 2,5 milyon kişi sınava giriyor. Aday sayısı arttıkça elenecek kişi sayısı da artıyor. Bunun için daha fazla hazırlık ve soru çözme özellikle sayısal branşlardafarklı soru tarzlarını görme çok önem arz ediyor.Sayısal öğrencisi matematikte 5 kaynak bitirmek zorunda kalıyor. İki sene önce Türkiye eşit ağırlık alanında derce elde ederek 14’ncü olan öğrenci,bir yılda fizikten 7 kaynak çözdü” dedi.
“KAĞITLAR İTHAL OLMAYA DEVAM EDERSE YAYINEVLERİNİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY YOK
Matematik, kimya ve türkçe kitaplarının çok satıldığını ifade eden Rafet Ebabil doların düşmesi ile fiyatların düşmeyeceğini söyledi. Ebabil, “Kitabını 4 ay önce basan yayınevlerinin bu durumdan etkilenmemesi gerekiyor ama buna rağmen bazı yayınevleri fiyat yükselttiler. Bu durum biraz bazı fırsatçıların krizi kendi için fırsata çevirmesinden kaynaklanıyor. Esnaf olarak zamdan önce gelen kitapların fiyatını yükseltmedik ve eski fiyattan satmaya devam ettik. Kitabı 30 liradan sattım ama tekrar almaya gittiğim zaman ben aynı kitabı 30TL’den değil 40 TL’den alıyorum.Ancak ben yeni aldığım kitabın üzerine yeni satış fiyatını koyuyorum. Herkes bu şekilde yapsaydı krizin etkileri daha az görülürdü. Kırtasiye ile ilgili Türkiye Yazarlar BirliğiBaşkanı milli ve yerli kağıt üretimine geçmemiz gerekiyor diye açıklama yaptı. Bence de Türkiye kağıt üretimine geçerse kitap fiyatları otomatikman düşecektir. Ama kağıtlar ithal olmaya devam ederse yayınevlerinin de kitap satanlarında yapabileceği bir şey yok. Fiyatlar tamamen kağıdın yerli olmasına bağlı” şeklinde konuştu. Ortalama kırtasiye alışverişinin kalitesine bağlı olarak değiştiğini söyleyen Ebabil, 100 ve 400 TL arasında fiyatların değişebildiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.