Lokantacılardan KDV’de indirim talebi

Gıda ürünlerine gelen zamlar lokantacı esnafını bir hayli zora soktu. Sektör temsilcileri yeme ve içme hizmetlerinden alınan katma değer vergisi (KDV) oranının da temel gıda ürünleri gibi yüzde 1 olarak uygulanmasını talep ediyor

Lokantacılardan KDV’de indirim talebi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Yüksek oranlı enflasyon ve enerji başta olmak üzere temel girdilerdeki fiyat artışları sektörlerin indirim ve destek taleplerini artırdı. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi sonrasında lokanta sektöründen de KDV indirimi talebi geldi. Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, ham maddelerin aşırı derecede zamlanmasının lokanta sektörünün en çok sıkıntı yaşadığı konu olduğunu dile getirdi. İğneden ipliğe zam geldiğini ifade eden Başkan Ali Osman Karamercan, "Olmazsa olmazımız et ve tavuk ürünlerine iki ayın içinde yüzde 30'a yakın zam geldi. Bakliyata, una, oduna ve elektriğe iğneden ipliğe zam geldi. Zam geliyor fakat biz vatandaşlarımıza yansıtamıyoruz. Yansıtamayınca da lokantacı esnaflarımız sıkıntıya düşüyor" dedi.

lokantacilardan-kdv-indirim-talebi.jpg

"BUGÜN ALDIĞIMIZI YARIN AYNI FİYATA BULAMIYORUZ"

Lokantalar için belirlenen fiyat tarifesi hakkında bilgi veren Başkan Karamercan, "Aşırı bir zam geldiğinde yeni listenin çıkması 1 ayı bulur. Fiyatların üzerine aşırı zam gelmedikçe de fiyatlarda değişikliğe gidilmez. Eskiden yemeklere yaptığımız zam 2 yıl giderdi, şu anda yapılan zamlar 2 ay gitmiyor. Ürünlere günlük zam geliyor. Aldığımız fiyatı başka gün aynı fiyata bulamıyoruz" dedi. Karamercan, "Mercimek, yayla, şehriye, domates çorbalarımızın fiyatları 25- 30 TL aralığında. Bamyanın kilogramı şu an 600 TL'ye yaklaştı, bamya çorbasının da fiyatı 50 TL. İki kilogram et koyacaksın, salçası, tuzu, limonu, ocağı, gazı derken çok büyük maliyetler ortaya çıkıyor. Arabaşı, kelle paça ve işkembe çorbasının fiyatları 50-55 TL aralığında değişiyor. Kuzunun şu anda bir lokantaya giriş maliyeti 130 TL. Bundan 3 ay önce 90 TL'ydi.  Haşlama inciğin fiyatı 65 TL, ızgara çeşitleri 75 TL, etliekmek fiyatı da 45 TL. En ucuz yemeğimiz kuru fasulye, nohut porsiyonunun maliyeti 25 TL'den başlıyor. Mecbur fiyatları yansıtacağız, yansıtmadığımız zaman da işin içinden çıkamayız" açıklamasında bulundu.

"BORÇ YAPILANDIRMASI VE SİCİL AFFI BEKLİYORUZ"

Pandemi döneminde Konya'da ve Türkiye'de en çok sıkıntı yaşayan sektörün lokanta esnafı olduğunu ifade eden Karamercan, her sektörde KDV indirimi yaşandığını hatırlattı. Karamercan, temel gıda ürünlerini yüzde 1 ile aldıklarını ancak bu ürünleri satarken yüzde 8 KDV uygulandığını belirtti. Karamercan, "Bizde ürünleri yüzde 1 ile alıp yüzde 1 ile satalım. Bu konuda bir eşitlik istiyoruz" diye konuştu.  Esnafın hem geçmiş dönem hem de bu dönemin vergi, kredi borcunu ödemekte zorlandığını aktaran Karamercan,  "Bankalarla ilgili borç yapılandırması ve sicil affı bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

lokantacilardan-kdv-indirim-talebi-001.jpg

"FİYAT ARTIŞLARINI MÜŞTERİYE TAMAMEN YANSITMIYORUZ"

Korukent Restoran Sahibi Adem Seren de lokanta esnafı için KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini söyledi. Seren, "Lokanta esnafı temel gıda ürünlerini yüzde 1 KDV ile alıp yüzde 8 KDV ile satınca zorluk çekiyor. Esnafın ürünleri yüzde 1 ile alıp yüzde 1 ile satması bir nebze olsun lokanta esnafını rahatlatır" diye konuştu. Seren, “Personel giderleri, elektrik faturaları, vergi gibi kalemlerde birçok giderimiz var. İnsanlar hükümete güvendiği için yarına güvenle bakabiliyor. Kapanan işletmeler fazla değil, herkes bir şekilde zor da olsa çarkını döndürmeye çalışıyor. Fiyat artışlarını müşteriye tamamen yansıtma şansımız yok. Biz market değiliz, menüyle çalışıyoruz. Günlük fiyat değiştirmek söz konusu olamaz. Yılda bir kez zam yaparken bu yıl 2.ve 3. zammı gördük. 10 bin âdetini 450 TL'ye yaptırdığımız ıslak mendil bugün 3 bin TL bandında değişiyor. Müşteri bazında göze gözükmüyor ama işletme için ciddi bir gider oluyor" ifadelerine yer verdi.  Halk Etliekmek İşletmecilerinden Oktay Küçüker ise maliyetlerin yükselmesiyle fiyatları yükseltmek zorunda kaldıklarını ifade etti.  Küçüker, "Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışının önüne geçilmesi için ülkenin kendi kendine yetmesi gerekiyor. Dışa bağımlı olmaktan ziyade kendimiz ekip kendimiz biçelim" dedi.  KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini istediklerini vurgulayan Küçüker, "Pandemide yeme-içme hizmetlerinin KDV’sini yüzde 8’den yüzde 1’e indirmişlerdi, şimdi onun gibi yine inmesi lazım" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.