Lider çiftçi Ömer Ferdi Bay, organik tarım ile rekora koşuyor (Özel Haber)
Karaman’da tarım ve gübre işi ile uğraşan Ömer Ferdi Bay bu sene verim alması zor bir alan olan Kazım Karabekir bölgesinde 94 dönüm mısır yetiştirdi. Organik yollarla 2 bin 500 metrekarelik bir alandan 4 bin 850 kilo verim elde eden Ferdi Bay bir rekora imza attı
Muhabir: Gamze Erdoğan
Karaman’da mısır veriminde rekora koşan çiftçi Ömer Ferdi Bay yüksek verim elde etmede tohum seçiminin önemli olduğunu söyledi. 5 yıldır bitkiler üzerinde çalışma yaptığını ifade eden Ömer Ferdi Bay, “ Bu bölgede topraklar kireçli olduğu için üst yapraklardan besleme yapıyorum. Yapraktan vermiş olduğum iz elementler bitkiyi ayağa kaldırıyor. Kendi yapmış olduğum karışımları bitki üzerinden enjekte ettiğim için yüksek verim alıyorum ve bitkiler çok hızlı şekilde büyüyor.Ayrıca toprak analizi ile hareket ediyorum. İskenderun’da bulunan Toprak Analiz Merkezi’ne toprak yollayarak ona göre bitki beslemesi yapıyorum. Silifke’de 30 dönümlük limon bahçesinde diğer yılların istatistiğine göre 50-60 tonluk üretim gerçekleştirdik” dedi.
“ORGANİK ÜRETİM YAPARAK BU VERİMİ ELDE EDİYORUM”
Hangi ürünü ekerse yüksek verim elde ettiğini söyleyen Ferdi Bay, bu yıl mısır başta olmak üzere pancar, yonca, arpa ektiğini tüm ürünlerde verim elde etiğini ifade etti. En yakın rakiplerine dekarda en az 250 kg fark atan Ömer Ferdi Bay, “Bu yıl 94 dönüm mısır ektim. 2 bin 500 metre karelik bir alandan 4 bin 850 kilogram verim elde ettim. Bu bölgede bu verimleri almak çok zor. Kumsal bir bölge, yazları sıcak ve kurak, sular ise statik seviyede. Yakınımızda Karapınar yer alıyor ve bölge Göller Bölgesi’ne uzak. Tarımın genetiğini çözdüğüme inanıyorum. Türkiye’de verim noktasında beni geçen üreticiler olabilir ama onlar 300 kg gübre atıyor. Ben çok gübre kullanmıyorum. 50 kg tabana 70 kg üst toprağa gübre atarak organik üretim yaparak bu verimi elde ediyorum. Bu bölgede her yıl erken biçimi ben gerçekleştiriyorum” diye konuştu.
“YÜKSEK EKİMİN YAPILMASI YERALTI SULARINI TETİKLİYOR”
Çok su veya gübre vermek ile verimin elde edilmeyeceğini ifade eden Bay, bitkiye istediği kadar su ve gübre verilmesi gerektiğini söyledi. Ürünlerini istediği fiyattan satabildiğini ifade eden Ferdi Bay, “Şu anda mısır yok. Ben 15 -20 önce hasat yaptığım için ürünlerimi yüksek fiyattan satıyorum. Karapınar ve Kazım Karabekir gibi bölgelerde bu yıl yüksek ekim var. Bu durum yeraltı sularını da tetikliyor ve bitmesine neden oluyor. Karapınar’da sular tabana çekildiği için göçmeler sonucu obruklar oluşuyor. Daha önce 70‘ler de olan su oranı gittikçe aşağı iniyor bu durum KOP ve Göksu ile yeraltı suyu desteklenebilir” diye konuştu.
“ÜRETİCİNİN ELİNDE BUĞDAY KALMADI HEPSİ ESNAFIN ELİNDE”
Çiftçinin gücünün kalmadığını ifade eden Ferdi Bay, doların yükselmesi ile arpa ve buğday fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Çiftçinin elinde buğdayın kalmadığını söyleyen Bay, “ Üreticinin elinde arpa ve buğday kalmadı hepsi esnafın elinde bulunuyor. Sadece mısır şu anda çiftçinin elinde. Dünya piyasasında biraz hareketlilik var ama bu şekilde seyretmez. 15 gün sonra mısırın fiyatı geri çekilir. Yeni yılda çiftçinin maliyetleri de artacak. Gübre fiyatları yüksek olacak. Önceden bin 800 lira olan gübrenin fiyatı şu anda 3 bin 200 lira oldu. Çiftçi hangi gübreyi nasıl atacağını ve ilaçlama yapacağını bilmiyor” şeklinde konuştu. Türkiye’de tohum alanında güzel gelişmelerin olduğunu söyleyen Bay, “Beta Ziraat güzel tohumlar yapmaya başladı. Callgirfirması nişasta şekeri üretiyor. Kola firmaları maliyeti yüksek olacağı için pancar şekeri ile yapmıyor. Halkın sağlığını düşünmedikleri için kanserojen madde ve koruyucu kullanıyor. ABD firması gelip fiyatı belirliyor. Enflasyonu üretmekle düşürebiliriz” açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.