Küresel gıda krizi kapıda mı? 18 ayın en yüksek fiyatları
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, küresel gıda fiyatları Eylül ayında son 18 ayın en hızlı artışını kaydetti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, küresel gıda fiyatları Eylül ayında son 18 ayın en hızlı artışını kaydetti.
FAO’nun Gıda Fiyat Endeksi eylül ayında aylık bazda yüzde 3 ve yıllık bazda yüzde 2,1 yükselerek 124,4 puana ulaştı. Bu artışın temel nedeni ise özellikle şeker fiyatlarındaki sert yükseliş oldu.
Şeker Fiyatlarında Sert Yükseliş
Eylülde Şeker Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 10,4 oranında artarak, tüm emtia grupları içinde en büyük yükselişi gösterdi. FAO, bu artışın nedenleri arasında Brezilya’da zayıflayan hasat beklentileri ve Hindistan’ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırmasının ülkenin ihracatını etkileme potansiyelini gösterdi.
Tahıl ve Bitkisel Yağ Fiyatlarında da Yükseliş
l Fiyat Endeksi, Eylül ayında aylık yüzde 3’lük bir artış yaşadı. Bu artış, buğday ve mısır ihracat fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 4,6 artış gösterdi. Bu yükseliş, palmiye, soya, ayçiçeği ve kanola yağı fiyatlarındaki artışla tetiklendi. Özellikle Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde beklenenin altında gerçekleşen palmiye yağı üretimi fiyatların yükselmesine yol açtı.
Süt ve Et Fiyatları da Yükseldi
Süt Fiyat Endeksi de aylık bazda yüzde 3,8 oranında artarken, Et Fiyat Endeksi’nde yüzde 0,4’lük daha ılımlı bir yükseliş kaydedildi. Et fiyatlarındaki bu artışta, Brezilya’nın tavuk etine yönelik güçlü talep etkili oldu ve tavuk eti fiyatları yükseldi.
FAO Tahminleri Yükseltti
FAO, 2024 yılı için küresel tahıl üretim tahminini de yukarı yönlü revize ederek 2,853 milyon ton seviyesine yükseltti. Buğday üretiminin bu yıl geçen yıla göre yüzde 0,5 oranında artmasının beklendiği belirtildi. Gıda fiyatlarındaki bu yükselişin, küresel ekonomideki enflasyonist baskılara katkıda bulunabileceği ve özellikle düşük gelirli ülkelerdeki gıda güvenliği risklerini artırabileceği ifade ediliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.