Kuraklık en çok o ürüne vurdu!
Türkiye'nin en önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden olan Trakya'da, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle ayçiçeğinde büyük verim kaybı yaşandı.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde toplamda 3 milyon 910 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. Ancak, bölgede etkili olan kuraklık ve aşırı sıcaklar, ayçiçeğinin verimini olumsuz etkiledi. Bölgede verim kaybı, yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişti. Bazı tarlalarda ise bitkinin gelişememesinden kaynaklı hasat bile yapılamadı.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ayçiçeği üreticisinin kötü bir sezon geçirdiğini söyledi. Arabacı, hava şartlarının üretimi fazlasıyla etkilediğini belirterek, "Genel yıllar ortalamasına baktığımızda Edirne'de dönüm başına ortalama 200 kilogram verim alıyorduk. Güzel yağış alınan yıllarda bu oran daha da yukarıya çıkabiliyor. Bu yıl ortalama 150 kilogramda kaldı, yüzde 25'lik düşüş var. Bazı yerlerde verim çok düşük kaldı. Fiyatların çok iyi olmadığı yıllarda verimin de düşük olması üreticiyi zora sokuyor. Sürdürülebilirliği zorlaştırıyor."şeklinde konuştu.
Yaz boyunca kuraklık ve aşırı sıcağın etkili olduğunu hatırlatan Trakya Birlik Genel Müdürü Ömer Faruk Şaylan, buna bağlı olarak ayçiçeğinde çok fazla verim ve kalite kaybı yaşandığını belirtti. Geçen sene kurak alanlarda 220 kilogram verim, yüzde 45 ila yüzde 47 yağ oranında ayçiçeği hasadı gerçekleştiğini söyleyen Şaylan, "Bu yıl en iyi olan yerlerde 70-80 kilogram ortalama verim aldık. Yağ oranı da yüzde 40'ın üzerine pek çıkmadı. Yalnızca sulanabilir alanlarda yağ oranı yüksek oldu, kurak yerlerde maalesef yüzde 37'lere kadar düştü." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.