Kotanın önemini üretim belirleyecek (ÖZEL HABER)

Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Bestil, “Üretici desteklenmeyip üretim azalırsa, şeker pancarı kotasının yükseltilmesinin bir önemi olmaz ” diye konuştu.

Kotanın önemini  üretim belirleyecek (ÖZEL HABER)
Yayınlanma:

PANCAR ŞEKERİ 200 BİN TONUN ÜZERİNDE DAHA FAZLA ÜRETİLECEK

Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 5 olarak tahsis edilen ve 135 bin tona tekabül eden nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası, oranın yüzde 2,5'e indirilmesiyle 67 bin 500 tona düştü. NBŞ kotasının yüzde 2,5'e düşürülmesi ile birlikte pancar şekeri 200 bin tonun üzerinde daha fazla üretilecek. Kotanın yükseltilmesinin kendilerini memnun ettiğini ancak üretimin artması için üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Bestil, “Üretici desteklenmeyip üretim azalırsa, şeker pancarı kotasının yükseltilmesinin bir önemi olmaz ” diye konuştu.

“ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ YAŞANMASI KAÇINILMAZ”

2018 yılı içerisinde şeker pancarı üreticisinin çok ciddi sıkıntılar çektiğini söyleyen Ahmet Bestil, 2019 yılı içerisinde maliyetlerin artmasından dolayı şeker pancarı üretiminde düşüş yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Mazot, gübre ve elektriğe gelen zamlardan dolayı, üreticinin maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığınıda sözlerine ekleyen Bestil, “Mazot ve gübre fiyatları ciddi oranda zamlandı. 2018 yılında bir su kuyusunda 50 beygirlik bir su motorunun günlük harcadığı elektrik maliyeti 600 lirayken elektriğe gelen zamlardan dolayı şu an bin lira civarına yükselmiş durumda. Biz şeker pancarı üretim sürecinde yaklaşık 150 gün elektrik yakacağız. Sadece elektrikte günlük 400 lira artan maliyeti 150 gün için hesaplayacak olursak çok ciddi bir artış meydana geliyor. Aynı durum gübre fiyatları içinde geçerli.  Maliyetlerimiz hat safhada arttı. Çiftçi üretmede sıkıntı çekeceği için kota yükseltilse de üretici için pek bir şey ifade etmeyecek. Bazı arkadaşlarımız üretimden çekilebilir.  Necmettin Erbakan Hoca’nın başbakanlık yaptığı süreçte 1 ton pancara biz 150 litre mazot alabiliyorduk. Şimdi ise bir ton pancara 50 litre mazot bile alamıyoruz. Şeker pancarının en az 350 liradan alınması gerekiyor” dedi.

“KOTASI YÜKSELTİLEN PANCAR ŞEKERİ KİME VERİLECEK?”

Kotası yükseltilen pancar şekerinin kooperatiflere veya devletin elinde bulunan şeker fabrikalarına verilmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Bestil, “Kotanın yükseltilmesi önemli ama burada asıl sorulması gereken şey, kotası yükseltilen bu şeker pancarı ve şeker kime verilecek? Özelleştirilen şeker fabrikalarına mı yoksa devletin işlettiği şeker fabrikalarına mı verilecek? Eğer özelleştirilen şeker fabrikalarına verilirse alınmış olan bu kararın hiçbir önemi olmaz. Biz dernek olarak kotası yükseltilen şeker ve şeker pancarının özelleştirilen fabrikalara verilmesine karşıyız.  Çünkü bu fabrikaların üreticiye verebilecekleri bir güvence yok. Bir kaç yıl içerisinde kapanırlarsa üretici ne yapacak. Bu yüzden yükseltilen bu kotanın kooperatiflere ya da devletin işlettiği şeker fabrikalarına verilmesi gerekir” ifadesinde bulundu.

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.