Konya ihracatından tarihi yükseliş

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ihracattaki toparlanma temmuzda da hızlanarak devam ediyor. Türkiye'nin temmuz ayı ihracatı hazirana göre yüzde 11,5 artışla 15 milyar 12 milyon dolar olurken, Konya ihracatı yüzde 12.33 artırarak 194 milyon dolara ulaştı.

Konya ihracatından tarihi yükseliş
Yayınlanma:
Güncelleme:

Koronavirüs sonrası tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Konya’nın da ihracat rakamları hızla yükselmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meçlisi’nden (TİM) açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin temmuz ayı ihracatı hazirana göre yüzde 11,5 artışla 15 milyar 12 milyon dolar oldu. Konya’nın aylık ihracat rakamları incelendiğinde ise temmuzda yapılan ihracatla birlikte tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştığı görüldü. Konya ihracatı haziran ayına göre yüzde 12.33 oranda artarak 194 milyon 33 bin dolara ulaştı. Konya 2020 yılı ihracat rakamları değerlendirildiğinde en az ihracat 131 milyonla mayıs ayında yapılmıştı. Mayıs ayındaki düşüş nisan ayıyla birlikte gelmişti. Nisan ayı da en düşük ikinci ay olarak 156 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Nisan ve mayıs aylarının ardından yükselişe geçen Konya ihracatı Haziran ayında 173 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştı. Bu yükseliş temmuz ayında da devam ederek aylık oranda kendi rekorunu kırarak 194 milyon 376 bin dolara ulaştı. 2020’nin ilk ayı ocakta 170 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, şubat ayında 174 milyon dolar, pandeminin başladığı mart ayında da 166 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Konya ihracatının ilk 7 aylık toplam rakamı ise 1 milyar 167 milyon 530 bin dolara ulaştı.

konya-ihracatindan-tarihi-yukselis.jpg

BAŞKAN ÖZTÜRK’TEN KUTLAMA 

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, yaptığı açıklamada Konya ihracatını ve ihracatçıları kutladı. Başkan Selçuk yaptığı açıklamada, “Küresel ticaretteki yavaşlamanın etkisi ile ülkemiz ve şehrimiz ihracatında Nisan ve Mayıs ayında düşüş gözlemlemiştik. Türkiye'nin ihracatını yüzde 15,8 artırdığı Haziran'da ise Konya yüzde 55,26 artırarak yeniden yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağını göstermişti. Temmuz ayına geldiğimizde devam eden küresel olumsuzluk, eksik iş günü ve bayram tatili sebebiyle Türkiye’nin ihracatında yüzde 5,8 azalış olmasına rağmen Konya ihracatını yüzde 12.33 oranında artırma başarısı göstermiştir. Bir önceki aya göre ise yüzde 12.26 artan ihracatımız yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Küresel salgın sebebiyle tüm dünyada ekonomilerin yavaşladığı küresel ticaretin durduğu bir ortamda ihracatı artırmak şehrimiz adına bir başarıdır. 2020’nin ikinci yarısından itibaren yeniden hızlı ihracat artışı yakalayacağımız öngörüyorduk. İhracatçı firmalarımızla bu süreçte yaptığımız istişare toplantılarında elde ettiğimiz verileri Ticaret Bakanlığımız ve TOBB ile sürekli paylaştık. Salgın sürecinde firmalarımızla işbirliği içinde yaptığımız çalışmaların karşılığını aldığımıza inanıyoruz. Bu vesile ile her şeye rağmen inançla çalışan, emek harcayan Konyalı müteşebbislerimizi kutluyorum. 2020 yılında da ihracatımızın bir önceki yıla göre pozitif artarak şehrimizin 2 milyar doların üzerinde rakamlara ulaşacağına inanıyoruz” dedi.  

EN FAZLA IRAK’A İHRACAT YAPILDI

İhracat yapılan sektörler değerlendirildiğinde en fazla ihracat makine ve aksamlarında yapıldı. Buradaki ihracat rakamı 49 milyon 167 bin dolara ulaştı. Buradaki artış geçen aya göre yüzde 20,66 oranında gerçekleşti. Makine ve aksamlarındaki rakamını otomotiv endüstrisi takip etti. Otomotiv endüstrisinde de 40 milyon 425 bin dolarlık ihracat yapıldı. Otomotiv endüstrisini 19 milyon dolarlık ihracatla hububat sektörü takip etti. Temmuz ayında hiç ihracatı yapılmayan sektörler ise mücevher ve süs bitkileri oldu. En az ihracatı yapılan sektör ise 34 bin dolarla diğer sanayi ürünleri oldu. En fazla ihracat 21 milyon dolarla Irak’a gerçekleştirilirken, Irak’ı 13 milyon dolarla ABD, 12 milyon dolarla Almanya takip etti. Rusya’ya 6 milyon dolarlık ihracat yapılırken, İtalya’ya ise 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.  

TÜRKİYE’DE DE YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Türkiye'nin ihracatı 2020 yılı temmuz ayında 15 milyar 12 milyon dolar ile pandemi sürecinde en yüksek aylık rakama ulaştı. Temmuz ayı ihracatında geçtiğimiz aya göre artış oranı yüzde 11,5 oldu. 1.641 firma ihracat ailesine katılırken, pandemi başlangıcından bu yana 77 ülkeye ihracat en yüksek seviyeye geldi, 16 sektör de en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat temmuzda bayram tatilinin getirdiği iş günü farkı nedeniyle geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 5,8 düşüşle 15 milyar 12 milyon dolar oldu. Haziran ayına göre artış oranı ise yüzde 11,5 oldu. Son 12 aylık ihracat da yüzde 7,9 kayıpla 166,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.