Konya’da nadasa bırakılan alanlar tarıma kazandırılıyor

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “Konya’da su kısıdına bağlı olarak değerlendirilemeyen ve bu gibi nedenlerle nadasa bırakılan 3 milyon dekar alanımızın değerlendirilmesi açısından tritikale önem arz etmektedir” dedi

Konya’da nadasa bırakılan alanlar tarıma kazandırılıyor
Yayınlanma:

Konya İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanan 2022 yatırım programı dahilinde ‘Tahıl Tarımında Yeni Pencere Tritikale Projesi’ kapsamında temin edilen yüzde 75’i hibeli 214 ton sertifikalı ve yerli tritikale tohumluğu 9 bin 500 dekar alanda ekimi yapılmak üzere çiftçilere düzenlenen programla dağıtıldı.

Tohum dağıtım törenine Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş, Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü İsmail Çiftci, Ilgın İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veli Uğur ve vatandaşlar iştirak etti.

TOPLAM 3 BİN 93 ÇİFTÇİ

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin şu açıklamalarda bulundu:

“Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün yürütmüş olduğu ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ doğrultusunda, ‘ekilmeyen bir karış toprak kalmasın’ anlayışıyla 2021 yılı yatırım programı dâhilinde bugüne kadar, toplam 15 milyon 32 bin 320 TL’lik bütçe ile 7 proje yürütülmüştür. Yürütülen projeler kapsamında toplam bin 304 ton sertifikalı kuru fasulye, mercimek, arpa, tritikale ve nohut tohumunun 334’ü kadın çiftçi olmak üzere toplam 3 bin 93 çiftçimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim şartları itibariyle zengin bir tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan bölgemizde, ağırlıklı olarak tahıl üretimi yapılmaktadır. 2022 üretim sezonunda tahmini İVA verilerine göre, ilimiz, 5 milyon 708 bin 550 dekar alanda 1 milyon 950 bin ton buğday ve 3 milyon 666 bin dekar alanda ise 1 milyon 150 bin ton arpa üretimi ile 1. sırada yer almaktadır.

İlimiz tritikale üretimine bakıldığında ise, 25 bin 789 dekar alanda 6 bin 937 ton üretim yapıldığı görülmektedir. Bu veriler ışığında ilimizdeki toplam tahıl üretiminin yalnızca binde 2,5’unu tritikale oluşturmaktadır. Bu bağlamda Konya ilimizde su kısıdına bağlı olarak değerlendirilemeyen ve bu gibi nedenlerle nadasa bırakılan 3 milyon dekar alanımızın değerlendirilmesi açısından tritikale önem arz etmektedir. Zira tarımsal üretimin en önemli faktörü topraktır.

Tarım arazilerinin genişletilmesi çok mümkün olmadığından, üretimin arttırılması ancak verimlerin artırılması veya nadasa bırakılan ve ekime uygun atıl arazilerin tarıma kazandırılması ile mümkün olabilir. İl Müdürlüğümüzce hazırlanarak Bakanlığımızca onaylanan 2022 yatırım programı dahilinde “Tahıl Tarımında Yeni Pencere Tritikale Projesi” kapsamında 3 milyon TL bütçe ile yaklaşık 9 bin 500 dekar alanda ekimi yapılmak üzere yüzde 75 Bakanlık finansmanı ile temin edilen 214 ton sertifikalı ve yerli tritikale tohumluğu Ilgın, Emirgazi, Tuzlukçu, Meram ve Selçuklu ilçelerinde toprakla buluşturulacaktır.”

Düzenlenen törende Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ve Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş’ın protokol konuşmalarının ardından üreticilere tritikale tohumluğu dağıtımı gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.