Konya’da konut sigortası yaptırma oranı yüzde 7 (Özel Haber)
Konya genelinde konut sigortası yaptırma oranın yüzde 7 olduğunu ifade eden Turanlı Sigorta Genel Müdürü Naci Turan, konut sigortasının çok önemli olduğunu belirtti.
Büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999’da yaşanan acı depremin üzerinden 20 sene geçti. Yaklaşık 45 saniye süren 7.4 şiddetindeki depremde on binlerce kişi hayatını yitirdi. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 işyeri de büyük hasar gördü. Gerçekleşen zarar 20 milyar doların üzerindeydi. Marmara Depremi sonrasında deprem sigortası zorunlu hale getirildi. Turanlı Sigorta Genel Müdürü Naci Turan konu ile ilgili bilgi verdi. Vatandaşlarda halen konut sigortası yaptırma bilincinin gelişmediğini vurgulayan Turan, “Şu anda sadece bankadan ev kredisi çekenler zorunlu oldukları için konut sigortası yaptırıyor. Halk konut sigortası konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Zarar veya hasar sırasında kaybettiğiniz her ne olursa olsun sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Sigorta yapmakla değerlerinizi teminat altına almış olacaksınız” dedi.
“KONYA’DA SİGORTANIN MEKRUH OLDUĞUNA İNANIYORLAR”
Genellikle vatandaşların ekonomik durgunluk nedeniyle sigorta yaptırmak istemediklerini belirten Turan, “ Sigorta en çokta ekonomik gidişatın bozuk olduğu dönemlerde önem arz etmektedir. Şöyle ki, borcunuz var, sigorta yaptırmadınız, ülke ekonomisinin de kötü durumda olduğunu ve bu sırada bir doğal afet sonucu evinize hasar geldiğini düşünün. Bunu karşılayacak gücünüz olmadığında keşke sigorta yaptırsaydım dememeniz için konut sigortası çok önemlidir. Sigorta şirketleri sizin maddi ve manevi tüm kayıplarınızı karşıladığı için ülke ekonomisine de katkı sağlar. Ayrıca sigorta şirketleri yalnızca maddi ve manevi kayıpları değil, can kaybı, tedavi görme gibi birçok önemli unsuru kapsıyor. Konya’da sigortanın mekruh olduğuna inanıyorlar. Bu algı çok yanlıştır. Geçtiğimiz yıllara bakacak olursak bir havuzda para birikir, oradan hasar gören bir ev olduğunda hasar karşılanırdı. Sigorta şirketlerinde de aynı yol izleniyor fakat Konya genelinde konut sigortası yaptırma oranı yüzde 7 civarında. Türkiye’de zorunlu 2 sigorta var. Birisi deprem sigortası bir diğeri ise trafik sigortası. Trafik sigortasında 3. kişilerin yani aracınızda bir canlıya zarar verdiniz. Eğer trafik sigortanız var ise bunu sigorta şirketleri karşılar. Deprem sigortasında ise doğal afetlerde zarar gören şahısların mağduriyetini gidermek için tüm zararlar karşılanır. 2019 yılında ekonomik sıkıntının yaşanması, seçimler ve art ardına gelen bayram tatilleri nedeniyle satışlarımızda bir artış yaşanmadı. Geriye kalan aylarda artmasını umuyoruz” dedi.
“BİR EVİN SİGORTASI YILLIK 150- 250 TL ARASINDA”
Fiyatlarımız tahmin edilenin çok çok altındadır diyerek sözlerine başlayan Turan, “ Bir evin sigortasını yaptırmak yıllık 150- 250 TL arasında. Bu fiyatın içinde yer alan hizmetlerimiz ise evin yanma, yıkılma, sel basma ve hırsız girmesi gibi durumlarda ev eşyalarından zarar görenlerini sıfırı ile değiştirmek, sınırsız çilingir hizmeti, hane içerisindeki şahıslardan birinin kapkaç mağduru olması ile çantasındaki paranın belli bir kısmının ödenmesi, ambulans ve refakatçı temini, siz evde yokken yaşanan bir su baskınında zarar gören diğer komşunuzun da hasarını karşılamak, halı ve koltuk temizliği, ev taşıma gibi durumda taşınma giderlerini karşılama ve yıllık düzenli kombi ve klima bakımı olarak düzenlendi. Biz bu fiyatı uygularken 8 taksit imkânı da sunuyoruz. Bu da halkın aylık 15 TL gibi bir tutara tüm bu hizmetleri almasını sağlıyor. Eğer ev sahibi değil iseniz ev eşyalarınıza da sigorta yaptırabilirsiniz. Böyle bir durumda fiyatımız daha da aşağılara düşecektir” dedi.
“KONUT SİGORTASINI HERKES YAPTIRABİLİR”
Konut sigortasında tapu vs. belgelere ihtiyaç olmadığını ifade eden Turan, “Konut sigortasını ev sahibi, kiracı hatta size jest yapmak isteyen bir akrabanız bile yaptırabilir. İstenilen tek önemli unsur doğru adres verilmesidir. Yanlış adres verildiğinde hasar sırasında itiraz ve tazminat hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz” dedi.
Muhabir: Asude Özsütçü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.