Konya’da buğdayda ‘Gelir Koruma Sigortası’ uygulanacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl Konya'nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde buğdayda uygulanacak ‘Gelir Koruma Sigortası’nın, 2023'ten itibaren tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını bildirdi.

Konya’da buğdayda ‘Gelir Koruma Sigortası’ uygulanacak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne gönderdiği video mesajında, son 3 yıldır salgın ve iklim değişikliğiyle üretim yapısının derinden sarsıldığı, tedarik zincirlerinin "SOS" verdiği, emtia piyasalarındaki hızlı dalgalanmaların endişeyi ve belirsizliği körüklediği zorlu bir süreçten geçildiğini söyledi. Yaşanan bu gelişmeler ve gelecek öngörülerinin, kendine yeterliliğin yanında, yeşil ekonomi temelinde sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulmasını da kaçınılmaz hale getirdiğini vurgulayan Pakdemirli, "Bu dönüşüm sürecinde tarım, orman ve su, tarihte hiç olmadığı kadar önemli bir konuma ulaştı. Bu üç hayati alanda güçlü kalmak, geleceği doğru okumakla, uzun vadeli politikalar oluşturmakla ve süreci doğru yönetmekle mümkün olacak. Bakanlık olarak, bu sürecin detaylı analizini yaparak, planlarımızı ve hedeflerimizi ortaya koyuyor, gıda güvenliğimizi garanti altına alacak, suyumuzu verimli kullanacak ve orman varlığımızı artıracak projeleri tek tek hayata geçiriyoruz”  diye konuştu. Pakdemirli, salgın sürecinde alınan 106 tedbir sayesinde vatandaşlara gıda arzına ilişkin hiç sorunun yaşatılmadığını anımsatarak, bu süreçte, dünya tarımında milliyetçi ve korumacı yaklaşımların giderek ön plana çıktığını bildirdi.

2022'DE 25,8 MİLYAR LİRA TARIMSAL DESTEK VERİLECEK

Pakdemirli, tarımsal desteklerin ve müdahale alımlarının, tarım sektörünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasında oldukça önem taşıdığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hem tarımsal desteklerde artışı hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uyguladıklarını anlattı. Bu kapsamda, 2017'de 12,9 milyar lira olan toplam destek miktarını katlayarak 2022'de 25,8 milyar liraya çıkardıkları bilgisini veren Pakdemirli, şöyle konuştu: “Hububattan fındığa, çaydan kuru üzüme, incirden kayısıya kadar birçok üründe müdahale alımları yapıyoruz. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığıyla hayvan yetiştiricilerimiz ve gıda sanayimiz için temmuzdan bugüne toplam 3,8 milyon ton hububatın uygun fiyatlı satışını yaparak, maliyetlerde ilave 2 milyar lira yükün önüne geçtik.”  Son 3 yılda, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden üreticilere kullandırılan tarımsal kredi miktarının yüzde 56 artışla 2021'de 64 milyar liraya ulaştığını aktaran Pakdemirli, 2006'dan bu yana yürütülen kırsal kalkınma programlarıyla 326 bin projeye toplam 24 milyar lira destek verildiğini ve 465 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Pakdemirli, bu yıl Konya'nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde buğdayda uygulanacak "Gelir Koruma Sigortası"nın, 2023'ten itibaren tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını bildirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.